Home » D:News » De ce lipsa somnului ne face să mâncăm mult?

De ce lipsa somnului ne face să mâncăm mult?

Publicat: 24.06.2013
De ce lipsa somnului ne face să mâncăm mult?
Oamenii de ştiinţă au demonstrat de ce mâncarea arată atât de bine după un somn scurt şi de ce ne pare atât de tentantă.

Cercetătorii din cadrul Universităţii Chigaco au descoperit că tinerii adulţi care au dormit doar patru ore şi jumătate într-o noapte aveau un nivel ridicat al moleculei 2-arachidonoilglycerol (2-AG) în sânge. Acest tip de moleculă are ca rol deteminarea apetitului unui individ. 

„Expermientele anterioare au arătat cum lipsa de somn duce la creşterea senzaţiei de foame şi a apetitului. Mecanismul ce determină hrănirea în exces după un somn neadecvat ar putea fi explicat de creşterea moleculei 2-arachidonoilglycerol”, a declarat Erin Hanlon, unul dintre cercetători. 

Mai mult decât atât, cercetătorii au declarat că în urma acestui experiment ar putea înţelege şi mai bine de ce obesitatea este legat de lipsa de somn. 

Studiul realizat de către Universitatea din Chicago a inclus nouă subiecţi cu o vârtstă medie de 23 de ani. Participanţii au luat parte la două experimente ce au avut loc la o lună distanţă unul de celălalt şi care presupuneau ca ei să doarmă câte şase nopţi într-un laborator experimental. 

În prima etapă, aceştia au dormit câte opt ore şi jumătate pe noapte, în timp ce în a doua parte a testului tinerii participanţi au fost nevoiţi să doarmă doar patru ore şi jumătate pe noapte.

După cea de-a doua noapte petrecută în laborator, cercetătorii au recoltat sânge şi au observat că în prima etapă din test nivelul moleculei 2-AG avea un nivel normal. În cadrul etapei cu numărul doi, în urma studierii aceleiaşi molecule s-a constatat că nivelul acesteia în sânge era mai ridicat chiar şi decât în perioada prânzului. 

În urma acestui test s-a constat şi faptul că hormonul ghrelin care se ocupă de senzaţia de foame avea un nivel ridicat în cazul persoanelor care au avut o noapte mai puţin odihnitoare. 

Sursa: Huffingtonpost

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase