Home » D:News » Trei substanţe nutritive cheie ce te vor ajuta să dormi mai bine

Trei substanţe nutritive cheie ce te vor ajuta să dormi mai bine

Publicat: 26.07.2013
Trei substanţe nutritive cheie ce te vor ajuta să dormi mai bine
Somnul joacă un rol esenţial în sănătatea umană, însă mulţi oameni au probleme în a obţine în fiecare noapte odihnă de calitate.

De multe ori, persoanele cu tulburări de somn apelează la medicamente pentru a combate această problemă, însă puţini oameni ştiu că aceste dificultăţi s-ar putea datora unei carenţe din alimentaţie.

Mai multe studii sugerează că reintroducerea unor substanţe nutritive importante în alimentaţie poate ajuta la obţinerea unui somn odhinitor. Aşadar, înainte să apelaţi la medicamente, încercaţi să vă asiguraţi că aceste elemente esenţiale sunt prezente în alimentaţia dumneavoastră.

Iată trei tulburări de somn foarte răspândite despre care cercetătorii au descoperit că prezintă legături cu deficitul de vitamine şi minerale:

„Îmi este greu să adorm”

Magneziul joacă un rol cheie în funcţia din corp ce gestionează somnul. Insomnia este unul din simptomele ce atestă prezenţa unui deficit de magneziu, iar o analiză publicată în 2006 în jurnalul Medical Hypothesis sugerează că această deficienţă ar putea sta la baza multor cazuri de depresie şi a altor tulburări mentale. 

Printre alimentele bogate în magneziu se numără legumele cu frunze de culoare verde închis, seminţele de dovleac, seminţele de susan, nucile de Brazilia, fasolea, lintea şi anumite tipuri de peşte.

„Mă trezesc în timpul nopţii”

Un studiu publicat în jurnalul Sleep în 1991 arată că persoanele care consumă suplimente de potasiu au mai puţine dificultăţi în a nu se trezi în timpul nopţii. Desigur, cea mai bună metodă prin care puteţi obţine acest mineral nu este sub forma unei pilule, ci direct din alimentaţie.

Dacă majoritatea oamenilor se gândesc la banane când este vorba de obţinerea potasiului, acest fruct nu este cea mai bună sursă alimentară pentru acest mineral (deşi o banană conţine 10% din cantitatea zilnică recomandată). Fasolea, legumele cu frunze verzi şi cartofii copţi sunt cele mai bune surse de potasiu, alături de avocado.

„Mă simt obosit în timpul zilei”

Într-un studiu publicat în 2012 în Journal of Clinical Sleep Medicine, cercetătorii au identificat o legătură puternică între senzaţia excesivă de somnolenţă în timpul zilei şi deficienţa de vitamina D. Razele soarelui reprezintă cea mai bună sursă din care puteţi obţine această vitamină, însă specialiştii recunosc că nu toată lumea poate avea parte de suficientă expunere la soare din cauza climatului în care locuiesc sau a temerilor de cancer de piele.

Există câteva surse alimentare de vitamina D, precum somonul, tonul, peştele-spadă şi alimentele fortificate, însă specialiştii recomandă celor ce nu sunt expuşi suficient de mult la soare să obţină această vitamină din suplimente, deoarece este foarte greu de obţinut o cantitate suficientă de vitamina D doar din alimente.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase