Home » D:News » Gata cu monogamia? Femeile ar avea copii mai viguroşi dacă ar avea mai mulţi parteneri, susţin oamenii de ştiinţă

Gata cu monogamia? Femeile ar avea copii mai viguroşi dacă ar avea mai mulţi parteneri, susţin oamenii de ştiinţă

Publicat: 04.09.2013
Specialiştii de la 4 universităţi au studiat comportamentul unor păsări - un strămoş al găinii domestice - şi au descoperit că împerecherea cu mai mulţi masculi le ajută pe femele să producă urmaşi mai rezistenţi la boli. Iar acelaşi lucru este valabil şi la alte specii de animale, inclusiv la oameni, afirmă cercetătorii.

„Cercetărrile noastre au arătat că nu e nevoie ca femelele să aleagă unul dintre masculi pentru a avea cei mai sănătoşi urmaşi. Mai degrabă, împerechindu-se cu mai mulţi masculi, permit mecanismului intern de selecţie să favorizeze spermatozoizii cu materialul genetic cel mai diferit de al lor”, a explicat prof. David S. Richardson, de la Universitatea East Anglia.

„Acelaşi lucru ar putea fi valabil şi în cazul altor animale, inclusiv omul, deşi verificarea la mamifere ar fi foarte dificilă din punct de vedere practic, iar în cazul oamenilor, ar fi, evident, imposibil, din motive etice.”

Utilizând atât împerecherea naturală, cât şi inseminarea artificială, cercetătorii de la cele 4 universităţi – Universitatea East Anglia, Universitatea Oxford, Universitatea din Stockholm şi Universitatea Linkoping – au studiat găina bankivă (Gallus gallus), care trăieşte în Asia şi care este considerată strămoşul găinii domestice.

Ei afirmă că există un mecanism intern de selecţie care acţionează în interiorul tractului reproductiv al femelei, după ce aceasta s-a împerecheat cu mai mulţi masculi; acest mecanism favorizează, în competiţia pentru fecundarea ovulelor, spermatozoizii proveniţi de la masculul care are zestrea genetică cea mai diferită de cea a femelei respective.

Mărind diversitatea variantelor unor gene implicate în detectarea şi combaterea infecţiilor, femelele pot astfel oferi progeniturii rezistenţă mai bună la boli. 

Cercetătorii susţin, de asemenea, că anumite semnale emise de masculi, precum mirosul, ar putea ajuta inconştient femela să „aleagă” tatăl cel mai bun pentru puii ei.

Descoperirile ar putea fi importante pentru crescătorii de animale şi pentru proiectele de conservare: ele arată că, permiţând împerecherile multiple, s-ar putea obţine indivizi mai sănătoşi din punct de vedere genetic şi mai rezistenţi  la boli.

Multe programe de împerechere utilizează metoda inseminării artficiale, dar rezultatele acestui studiu arată că, în acest fel, s-ar putea să nu se obţină urmaşi de calitatea cea mai bună.

Pentru a optimiza calitatea progeniturii obţinute prin programele de împerechere, crescătorii ar trebui să se asigure că femelele se împerechează cu mai mulţi masculi şi să evite inseminarea artificială, care poate slăbi sănătatea genetică a urmaşilor, a explicat prof. Richardson.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase