Home » D:News » Burta şi memoria: cum afectează silueta capacităţile creierului?

Burta şi memoria: cum afectează silueta capacităţile creierului?

Burta şi memoria: cum afectează silueta capacităţile creierului?
Publicat: 11.10.2013
Persoanele care au multă grăsime abdominală au şanse de 3 ori şi jumătate mai mari de a avea probleme de memorie şi de a suferi de demenţă la vârste mai înaintate, arată cercetări recente.

Cei care au o cantitate mare de ţesut adipos în zona abodminală au niveluri mai mici ale unei proteine numite PPARalfa, care are cel puţin două roluri: pe de o parte, controlează modul în care ficatul metabolizează grăsimea, iar pe de altă parte, fiind localizată în zona cerebrală numită hipocampus, controlează, de asemenea, memoria şi învăţarea.

Cei care au descoperit aceste corelaţii sunt cercetătorii de la Rush University Medical Centre, din Chicago, în colaborare cu National Institutes of Health, din  SUA.

Persoanele supraponderale prezintă, iniţial, niveluri scăzute de PPARalfa în ficat, dar, în cele din urmă, nivelul proteinei scade în întreg organismul, inclusiv în creier.

Specialiştii cred că descoperirea lor ar putea duce la obţinerea unui medicament injectabil pentru îmbunătăţirea memoriei şi a învăţării la persoanele care suferă de demenţă.

Dr. Kalipada Pahan, de la Rush University Medical Centre, declară: ”Trebuie să înţelegem mai bine în ce mod este corelată grăsimea cu memoria şi învăţare, astfel încât să putem dezvolta o metodă eficientă pentru a proteja capacitatea de memorare şi învăţare.”

După afirmaţiile specialistului, studiile pe animale de laborator au arătat că, la şoarecii cărora le lipsea proteina PPARalfa, injecţiile cu această proteină în hipocampus au dus la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de învăţare.

Studii anterioare au mai evidenţiat şi alţi factori de risc: fumatul pasiv, apneea de somn, consumul de alcool şi de droguri, diabetul tip 2 şi bolile de inimă măresc riscul unei persoane de a suferi de demenţă.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase