Home » D:News » Iată cum poate fi prevenită uşor o boală care face anual 70.000 de noi victime în România

Iată cum poate fi prevenită uşor o boală care face anual 70.000 de noi victime în România

Iată cum poate fi prevenită uşor o boală care face anual 70.000 de noi victime în România
Publicat: 24.10.2013
Administrarea zilnică a unei pastile de vitamina D ar putea fi cheia pentru prevenirea diabetului de tip 2, spun experţii.

În prezent, oamenii de ştiinţă realizează un studiu de mari proporţii pentru a conforma dacă vitamina D poate preveni sau întârzia apariţia diabetului. Studiul clinic este realizat ca urmare a unui număr mare de cercetări care indicau că vitamina D scade riscul de dezvoltare a bolilor de inimă şi a diabetului. 

Pe baza observaţiilor făcute în alte studii, oamenii de ştiinţă suspectează că vitamina D ar putea reduce riscul de apariţie a diabetului cu 25 de procente.

În ultimii ani, un număr tot mai mare de studii au sugerat că vitamina D poate ajuta la prevenirea bolilor cronice, având chiar şi capacitatea de a-i ajuta pe oamenii în vârstă să mai sufere accidente provocate în urma căderilor. 

„Dacă am putea preveni dezvoltarea diabetului, acest lucru ar putea scăpa oamenii de la suferinţe şi costuri financiare”, a explicat profesorul american Philip Raskin, care va coordona studiul la UT Southwestern Medical Center din Dallas. 

Studiul, care se va întinde pe o perioadă de patru ani, va monitoriza 2.500 de indivizi cu vârsta peste 30 de ani şi care suferă de prediabet, un precursor al diabetului în care nivelul de zahăr din sânge este mai mare decât în mod normal.

Pe toată durata studiului, subiecţii vor primi o doză zilnică de vitamina D, care va fi de 5 ori mai mare decât cea recomandată în mod normal.

„Există câteva efectele secundare ale acestei doze de vitamina D3. Este un tratament sigur şi care nu costă mult”, a mai explicat Raskin.

Potrivit Diabetes UK, oamenii care suferă de prediabet sunt de 15 ori mai predispuşi la dezvoltarea diabetului de tip 2. 

„Mai multe studii au indicat că ar exista o posibilă legătură între deficitul de vitamina D şi o creştere a riscului de apariţie a diabetului de tip 2, însă este nevoie de mai multe dovezi pentru a demonstra această asociere”, a declarat dr. Richard Elliott, reprezentant al Diabetes UK. 

În România, un raport publicat de Direcţia de Sănătate Publică indica următoarea situaţie:

Conform unui studiu din 2010, 1 din 4 români este obez, endocrinologii afirmă că rata obezităţii în România este de circa 30%, ceea ce ne plasează în primele 10 ţări europene.

Un alt aspect îngrijorător este rata obezităţii infantile, care atinge 6-8% în România. Date statistice din România pentru anul 2010 au relevat că s-au înregistrat 68.381 cazuri noi de diabet zaharat (incidenţa fiind de 319,1%000 locuitori) comparativ cu 72.038 cazuri noi de diabet zaharat (incidenţa fiind de 336,1%000 locuitori) în anul 2009. 

Numărul bonavilor rămaşi în evidenţă în anul 2010 a fost de 747.721 faţă de 703.324 bolnavi rămaşi în evidenţă în anul 2009.

Sursa: Express

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase