Home » D:News » „Această invenţie poate salva milioane de vieţi”, anunţă oamenii de ştiinţă

„Această invenţie poate salva milioane de vieţi”, anunţă oamenii de ştiinţă

Publicat: 13.11.2013
Oamenii de ştiinţă afirmă că în cazul în care toţi fumătorii din lume ar renunţa la ţigări în favoarea ţigărilor electronice, ar fi salvate milioane de vieţi omeneşti.

În România, la fiecare 16 minute un om moare din cauza cancerului pulmonar. Anual, 33.000 de români îşi pierd viaţa din cauza fumatului. La nivel mondial, se estimează că mor anual peste 5 milioane persoane din cauza acestui viciu.

Acum, cercetătorii speră că popularitatea tot mai mare a ţigărilor electronice ar putea preveni măcar o parte din aceste decese.

Folosind ţigările electronice, utilizatorii inhalează nicotină lichidă vaporizată, în loc să inhaleze substanţele toxice din ţigări. Studiile efectuate până acum au arătat că ţigările electronice sunt la fel de eficace în a ajuta fumătorii să se lase de fumat ca plasturii cu nicotină.

În Marea Britanie se estimează că 700.000 de persoane folosesc ţigări electronice; unii utilizatori combină „vaping-ul”, aşa cum este denumit fumatul ţigărilor electronice, cu ţigările tradiţionale, pe când alţii renunţă complet la fumat.

Robert West, profesor de psihologie a sănătăţii în cadrul University College London, a anunţat într-o prelegere ţinută la London’s Royal Society că „literalmente, milioane de vieţi ar putea fi salvate”.

Profesorul Robert West    Profesorul Robert West

„Marea întrebare este dacă acest obiectiv poate fi realizat şi cum o putem face; care este mediul cultural şi mediul de reglementare care să ne permită să atingem acest ţel. Eu cred că putem reuşi, dar momentan este o speranţă, o promisiune, nu încă o realitate”, a spus profesorul West.

Perspectiva profesorului a fost împărtăşită de dr. Jacques Le Houezec, care studiază efectele nicotinei şi ale tutunului. Dr. Jacques Le Houezec afirmă că utilizarea ţigărilor electronice nu ar trebui supra-reglementată, deoarece principalul competitor, tutunul, este foarte nociv.

Dr. Jacques Le Houezec    Dr. Jacques Le Houezec

„Lucrăm în domeniul aceste de foarte mult timp, pentru noi asta este o revoluţie. Fiecare adolescent încearcă ceva nou, mulţi încearcă fumatul. Eu aş prefera ca ei să încerce fumatul electronic în loc să încerce ţigările”, a spus dr. Le Houezec.

Mulţi oameni cer ca industria ţigărilor electronice să fie reglementată. O propunere recentă a UE ca ţigările electronice să fie clasificate drept „medicament” a fost respinsă, însă în Marea Britanie ţigările electronice vor avea acest statut din 2016.

Konstantinos Farsalinos, de la University Hospital Gathuisberg (Belgia), afirmă că este important ca autorităţile să stabilească „cât de repede posibil” reglementări lejere.

„Companiile se ascund în spatele absenţei unui cadrul de reglementare şi nu îşi testează produsele, iar asta este o problemă mare”, spune profesorul Farsalinos.

Profesorul Farsalinos studiază impactul pe care vaporul ţigărilor electronice îl are asupra sănătăţii. În ciuda lipsei reglementării, profesorul este optimist în ceea ce priveşte riscurile asupra sănătăţii asociate inhalării.

Ţigările electronice sunt relativ noi, astfel că nu există studii de lungă durată care să analizeze impactul asupra sănătăţii. Pentru a avea date clinice valide, ar fi nevoie ca un grup mare de utilizatori ai ţigărilor electroncie să fie urmăriţi preţ de mulţi ani. Dat fiind că mulţi utilizatori doresc să se lase de fumat, urmărirea unui grup mare de „fumători electronici” pentru o perioadă îndelungată ar putea fi dificilă.

Studiile efectuate pe şobolani, însă, au arătat că nu au existat efecte nocive după ce au inhalat nicotină timp de doi ani. Acest lucru a fost relevat de un studiu realizat în 1996, înainte ca ţigările electronice să fie lansate pe piaţă. Dr. Le Houezec afirmă că această cercetare este încurajatoare.

Totuşi, unele persoane continuă să fie îngrijorate de popularitatea ţigărilor electronice. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumatorilor să nu folosească ţigările electronice înainte ca acestea să fie clasificate drept „sigure”. Reprezentanţii OMS afirmă că potenţialele riscuri ale ţigărilor electronice „nu sunt încă stabilite” şi că nu au fost efectuate studii ample ale conţinutului emisiilor de vapori din ţigările electronice. 

Unii experţi se tem că folosirea ţigărilor normalizează fumatul. „Nu vrem ca acest comportament să fie din nou să fie considerat normal şi ca ţigările electronice să fie utilizate ca o alternativă în zonele în care oamenii nu pot fuma”, spune Ram Moorthy de la British Medical Association.

Pe de altă parte, Lynne Dawkins de la University of East London, afirmă că este importantă reglementarea uşoară a ţigărilor electronice, dar că situaţia trebuie tratată cu atenţie. Expertul afirmă că ţigările electronice reprezintă o „alternativă sigură şi viabilă” la ţigări.

„Nu vrem să ratăm această oportunitate grozavă de a supraveghea o creştere fără precedent a unei tehnologii care nu a mai existat până acum. Trebuie să avem grijă să nu distrugem acest lucru”, a concluzionat Dawkins.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase