Home » D:News » Descoperire „foarte rară” în Egipt: un sarcofag cu pene de păsări, vechi de 3.600 de ani (FOTO)

Descoperire „foarte rară” în Egipt: un sarcofag cu pene de păsări, vechi de 3.600 de ani (FOTO)

Publicat: 17.02.2014
Ministrul egiptean al Antichităţilor a anunţat descoperirea în oraşul antic Luxor a unei mumii vechi de 3.600 de ani, în interiorul unui sarcofag din lemn decorat cu desene ce reprezintă pene de păsări, informează AFP.

Descoperit de o echipă de arheologi spanioli, sarcofagul, care are o lungime de doi metri şi o lăţime de 50 de centimetri, se află într-o stare de conservare bună, iar culorile sale sunt încă vii, potrivit comunicatului emis de ministerul egiptean.

Un sarcofag decorat cu pene de păsări reprezintă o descoperire foarte rară, a precizat ministrul Mohamen Ibrahim.

Ministrul egiptean al Antichităţilor a anunţat descoperirea în oraşul antic Luxor a unei mumii vechi de 3.600 de ani, în interiorul unui sarcofag din lemn decorat cu desene ce reprezintă pene de păsări,    (SCA/AFP)Ministrul egiptean al Antichităţilor a anunţat descoperirea în oraşul antic Luxor a unei mumii vechi de 3.600 de ani, în interiorul unui sarcofag din lemn decorat cu desene ce reprezintă pene de păsări,

„Sarcofagul datează din timpul dinastiei a XVII-a (1.600 î.e.n.)”, a explicat directorul departamentului pentru perioada faraonică din Ministerul Culturii, Ali el-Asfar.

Ar putea aparţine unui om de stat important, după câte am dedus din analiza preliminară a sarcofagului şi a inscripţiilor sale„, a adăugat el.

Sarcofagul poartă inscripţii hieroglife realizate cu scopul de a facilita călătoria în lumea morţilor, potrivit credinţelor din perioada faraonică.

Penele desenate o simbolizează pe Maat, zeiţa egipteană a dreptăţii, care cântărea inimile morţilor cu o balanţă, comparându-le greutatea cu aceea a unei pene, pentru a determina statutul fiecărui decedat în lumea morţilor.

Descoperirea a avut loc într-un vechi sit funerar de pe malul occidental al complexului Luxor, în apropiere de un mormânt al administratorului depozitelor reginei Hatşepsut, membră a dinastiei a XVIII-a, care a domnit în Egipt din 1502 î.e.n. până în 1482 î.e.n.

Arheologii spanioli, care efectuează săpături în complexul Luxor de 13 ani, au descoperit anul trecut sarcofagul din lemn al unui băiat în vârstă de cinci ani, datând din timpul dinastiei a XVII-a.

Luxor, oraş din sudul Egiptului, care are circa 500.000 de locuitori, este celebru pentru templele sale faraonice de pe malurile Nilului.

Sursa: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase