Home » D:News » Ce poate face laptele pentru sănătatea femeilor?

Ce poate face laptele pentru sănătatea femeilor?

Ce poate face laptele pentru sănătatea femeilor?
Publicat: 07.04.2014
Consumul de lactate are efecte complexe asupra organismului uman: un pahar de lapte pe zi poate atenua simptomele de artrită a genunchilor la femei, consumul frecvent de brânză le înrăutăţeşte, iar consumul de iaurt nu are niciun efect în ceea ce priveşte suferinţele artritice, la niciunul dintre sexe, arată un studiu realizat pe mai mult de 1.300 de pacienţi.

Studiul a fost realizat în SUA, la Brigham & Women’s Hospital din Boston, şi a arătat că un consum moderat de lapte degresat sau semi-degresat – un pahar pe zi – atenuează osteoartrita la nivelul genunchilor, la femei.

Osteoartrita este o boală degenerativă care provoacă dureri şi umflarea articulaţiilor la mâini, genunchi şi şold. Boala este mai frecvent întâlnită la femei.

Medicii au studiat stadiul degenerării articulaţiilor cu ajutorul imagisticii în raze X la 888 de bărbaţi şi 1.260 de femei, la interval de 4 ani. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Arthritis Care & Research.

Specialiştii au constatat că, la femeile care consumau un pahar de lapte pe zi, spaţiul dintre suprafeţele articulare se micşora, ceea ce indica o îmbunătăţire a stării articulaţiei. În schimb, consumul zilnic de brânză de către femei a fost asociat cu o uşoară înrăutăţire a stării genunchilor.

La bărbaţi, starea articulaţiei genunchiului s-a îmbunătăţit numai în cazul celor care consumu cantităţi foarte mari de lapte.

De ce este laptele util femeilor cu această afecţiune, nu se ştie precis; cercetătorii cred că efectul s-ar datora creşterii nivelului de calciu prin consumul de lapte, în condiţiile în care femeile suferă adesea de o lipsă de calciu.

Este prima dovadă că un consum de lapte poate încetini evoluţia osteoartritei, spun specialşitii în domeniu.

Sursa: Mail Online

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase