Home » D:News » Ştiai că trupul tău poate face asta? Zece părţi ale corpului uman mai puţin cunoscute

Ştiai că trupul tău poate face asta? Zece părţi ale corpului uman mai puţin cunoscute

Ştiai că trupul tău poate face asta? Zece părţi ale corpului uman mai puţin cunoscute
Publicat: 08.04.2014
Chiar dacă acum ştim multe informaţii despre anatomie, unele părţi ale corpului uman rămân un mister sau par să fie chiar inutile. Despre unele din ele probabil că nici nu aţi auzit până acum.

Corpul uman ascunde în continuare detalii neştiute, iar oamenii de ştiinţă continuă să descopere noi părţi ale corpului, chiar dacă asta poate părea greu de crezut.

1. Anul trecut, în noiembrie, cercetătorii belgieni au anunţat descoperirea unui nou ligament în genunchi, necunoscut până acum. A fost numit ligamentul anterolateral. Un medic francez scrisese despre el încă din anul 1879, dar până acum existenţa acestui ligament nu fusese dovedită. Descoperirea poate ajuta la înţelegerea modului în care funcţionează genunchiul.

2. Un nou strat a fost descoperit recent în ochiul uman. Această structura subţire şi rezistentă a fost numită stratul lui Dua, după numele celui care a descoperit-o. Stratul are o grosime de doar 15 microni şi se află în spatele corneei.

3. În mod normal, oamenii au câte 12 coaste pe fiecare parte. Există însă persoane care au o coastă în plus, în zona cervicală, chiar la baza gâtului. De obicei nu este formată complet, ci este doar un strat de ţesut, dar poate provoca probleme de sănătate pentru că striveşte nervii şi vasele de sânge din zona cervicală. Această coastă poată fi întâlnită la aproximativ 3% din populaţie, estimează studiile.

4. Toţi oamenii au muşchi auriculari, care sunt meniţi să mişte urechile, aşa cum fac animalele. Doar 15% din oameni pot utiliza însă aceşti muşchi. Dacă la început mişcarea urechilor era importantă pentru supravieţuire, acum această abilitate este folosită doar pentru amuzament.

5. Cuticulele sunt un strat îngust pe piele mai dură aflat la îmbinarea degetelor cu unghiile. Ele împiedică bacteriile şi mizeria să intre în corp şi protejează unghia care creşte dedesubt.

6.  Osul hioid este specific oamenilor şi este util pentru vorbire. Este singurul os din corp care nu este conectat cu altele. Are forma unei potcoave şi se află în gât, între bărbie şi cartilajul tiroidei. Împreună cu laringele şi limba, acest os ajută la emiterea sunetelor.

7.  Coccisul este o rămăşiţă a cozii moştenită de la maimuţe. Deşi se crede că ajută la susţinea organelor din pelvis şi a muşchilor, acest os care seamănă cu o codiţă este deseori eliminat prin operaţie, fără vreun efect secundar nedorit. Uneori, copiii se nasc cu un coccis foarte lung, iar dacă acum bebeluşul este operat şi va avea o viaţă normală, în Evul Mediu atât micuţul cât şi mama lui erau ucişi, fiind consideraţi posedaţi de diavol.

8.  Greu de crezut, dar un copil se naşte cu 350 de oase în corp, în timp de un adult ajunge să aibă doar…206 oase. În timp, unele oase se sudează între ele, astfel încât numărul lor scade.

9.  Stomacul nostru se regenerează într-un mod uimitor. Practic, la fiecare 3-4 zile putem spune că avem un nou stomac, deoarece straturile interioare sunt înlocuite permanent de noi celule. Aceste noi straturi au grijă ca organul să nu ajungă să fie digerat de propriile sucuri gastrice.

10. Philtrum, regiunea uşor adâncită de deasupra buzei superioare, are la animale rolul de la îmbunătăţi mirosul şi de a menţine umedă zona de sub nas. La oameni însă, această parte a corpului nu pare să aibă vreun rol. Oamenii se bazează mai mult pe văz decât pe alte simţuri. Touşi, anomalii în această regiune a corpului pot sugera, la fetuşi, anumite afecţiuni grave.

Sursa: Business Insider
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase