Home » D:News » De ce e nu bine ca bărbaţii să aibă copii la vârste foarte tinere?

De ce e nu bine ca bărbaţii să aibă copii la vârste foarte tinere?

De ce e nu bine ca bărbaţii să aibă copii la vârste foarte tinere?
Publicat: 09.04.2014
Vârsta pe care o aveau părinţii în momentul naşterii copiilor lor influenţează în moduri complexe sănătatea acestora din urmă. Un studiu recent a arătat că vârsta taţilor influenţază riscul de cancer al fiicelor: în cazul bărbaţilor care avuseseră fiice înainte de a împlini 20 de ani, acestea aveau un risc sporit de a dezvolta anumite cancere influenţate hormonal, comparativ cu fiicele născute din taţi cu vârsta de 25-29 de ani.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la City of Hope, care şi-au prezentat rezultatele în cadrul conferinţei anuale a  American Association for Cancer Research.

Pentru a afla în ce mod influenţează vârsta  părinţilor riscul apariţiei unor cancere cu substrat hormonal la descendenţii lor adulţi, autorii au analizat un grup de 133.479 de femei, din cadrul unui alt studiu, numit California Teachers Study.

Între anii 1995 şi 2010, 5.359 de femei din grup au fost diagnosticate cu cancer de sân, 515 – cu cancer ovarian şi 1.110 – cu cancer uterin.

Cercetătorii nu au descoperit asocieri între vârsta mamei în momentul naşterii copilului şi oricare dintre aceste forme de cancer la fiicele acestor mame, dar au descoperit că riscul de cancer este influenţat de vârsta pe care o aveau taţii la momentul naşterii fiicelor şi că nu erau în cauză doar vârstele mai avansate.

Femeile care avuseseră taţi foarte tineri – care aveau sub 20 de ani la momentul naşterii fiicelor lor – aveau un risc cu 35% mai mare de a dezvolta cancer de sân şi de peste 2 ori mai mare de a face cancer ovarian, comparativ cu femeile ai căror taţi aveau 25-29 de ani la momentul naşterii fiicelor.

Femeile ai căror taţi avuseseră 30-34 de ani la momentul venirii pe lume a fiicelor aveau un risc de cancer uterin cu 25% mai mare decât femeile născute din taţi cu vârsta de 25-29 de ani.

Se cunoştea faptul că vârsta mai înaintată a taţilor poate influenţa riscul de cancere legate de hormoni la fiicele lor, dar acest studiu arată că şi o vârstă foarte tânără a taţilor poate spori riscul unor cancere influenţate hormonal la fiice.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase