Prima pagină D:News

Scandal în Marea Britanie: Londra a cheltuit 500.000.000 de lire sterline pe Tamiflu, dar are o eficienţă similară cu paracetamolul

Luminiţa Bogdan 04.10.2014 | ● Vizualizări: 444
Autorităţile din Marea Britanie au cheltuit milioane de lire sterline pentru achiziţionarea medicamentului Tamiflu, a cărui eficienţă împotriva virusului gripei a fost asemenea paracetamolului     (Foto: AFP) + zoom
Galerie foto (1)

Autorităţile din Marea Britanie au cheltuit milioane de lire sterline pentru achiziţionarea medicamentului Tamiflu, a cărui eficienţă împotriva virusului gripei a fost asemenea paracetamolului, arată rezultatele unei analize publicată joi, relatează BBC News online.

Marea Britanie a cheltuit 473 de milioane de lire sterline pentru achiziţionarea medicamentului, stocat de zeci de guverne din lume, în eventualitatea unei epidemii globale.

Organizaţia britanică Cochrane Collaboration susţine că medicamentul nu a împiedicat răspândirea gripei şi nici nu a redus complicaţiile, ci doar a ameliorat uşor simptomele bolii.

Reprezentanţii firmei Roche şi mai mulţi experţi au afirmat însă că rezultatele studiului sunt eronate.

Medicamentul Tamiflu a fost stocat începând din 2006 în Marea Britanie, după ce mai multe organizaţii au avertizat în legătură cu riscul unei epidemii care ar fi putut provoca moartea a peste 750.000 de persoane în Regatul Unit. Decizii similare au fost luate ulterior în mai multe ţări europene.

Medicamentul a fost prescris la scară largă şi în 2009, în timpul epidemiei de gripă cu virus H1N1.

Companiile de medicamente au refuzat în mai multe rânduri să publice rezultatele studiilor privind eficienţa medicamentului.

Experţii au denunţat, de asemenea, efectele secundare ale medicamentului.

În 2011, Tamiflu a fost înscris pe o listă de "medicamente esenţiale" de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), listă care determină Guverne şi donatori să îl achiziţioneze.

Surse: Mediafax, The Guardian, BBC News