Home » D:News » De ce recomandă oamenii de ştiinţă dieta cu rapiţă… pentru vaci?

De ce recomandă oamenii de ştiinţă dieta cu rapiţă… pentru vaci?

De ce recomandă oamenii de ştiinţă dieta cu rapiţă… pentru vaci?
Publicat: 16.04.2014
Vacile hrănite cu rapiţă dau un lapte mai sănătos, sugerează rezutatele unui experiment care a durat 3 ani. Adăugarea în furaj a unor suplimente ce conţineau rapiţă a dus la scăderea conţinutului de grăsimi saturate din lapte cu peste 25%, mărind totodată conţinutul de grăsimi mononesaturate şi grăsimi trans naturale, despre care se crede că ar avea efecte benefice pentru sănătatea umană.

Laptele astfel obţinut are un gust la fel de bun ca şi cel obişnuit, susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, care au condus experimentul.

În general, medicii şi nutriţioniştii consideră că un consum ridicat de grăsimi saturate este dăunător sănătăţii, ducând la creşterea nivelului de colesterol şi la sporirea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare; prin urmare, reducerea conţinutului de grăsimi saturate din alimentaţie ar fi o cale de a reduce riscul acestor boli. 

Produsele lactate conţin în proporţie semnificativă grăsimi saturate (în special untul şi brânzeturile), dar conţin şi compuşi cu rol benefic important, în special pentru sănătatea oaselor (proteine, calciu, fosfor, magneziu), deci reducerea consumului de lapte s-ar putea să nu fie cea mai bună soluţie. În schimb, un  lapte în care să se regăsească toţi aceşti nutrienţi sănătoşi, dar mai puţine grăsimi saturate ar putea fi o opţiune mai bună.

Pornind de la această idee, 22 de ferme de vaci de lapte din sud-vestul Angliei au luat parte la experiment, hrănind vacile cu suplimente de rapiţă.

După ceva mai mult de o lună, s-a observat deja că proporţia de grăsimi saturate din lapte scăzuse cu aproximativ 5%, iar cea de grăsimi mononesaturate crescuse cu cca. 9%.

O a doua etapă a studiului a avut loc la ferma proprie a Universităţii din Reading, unde au fost efectuate analize mai detaliate.

Rezultatele au arătat că hrănirea vitelor cu suplimente pe bază de ulei de rapiţă  a dus la scăderea conţinutului de grăsimi saturate din lapte cu 27% şi a sporit conţinutul de grăsimi mononesaturate şi trans. Unele studii sugerează că grăsimile trans naturale, spre deosebire de grăsimile trans produse artificial (prin hidrogenarea uleiurilor), ar fi benefice pentru sănătate. 

Pentru a confirma dacă acest tip de lapte reduce riscul bolilor cardiovasculare, cercetătorii vor fabrica din el brânzeturi şi unt, urmând ca, într-un studiu viitor, să testeze aceste produse, comparativ cu cele obţinute din lapte obişnuit, pentru a evalua impactul lor asupra sănătăţii.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase