Home » D:News » Femeile chiar au un „al şaselea simţ”. De ce gândesc altfel decât bărbaţii

Femeile chiar au un „al şaselea simţ”. De ce gândesc altfel decât bărbaţii

Femeile chiar au un „al şaselea simţ”. De ce gândesc altfel decât bărbaţii
Publicat: 25.04.2014
Intuiţia feminină – abilitatea de a observa ce simt şi gândesc alte persoane – a fost până acum un mare mister pentru oamenii de ştiinţă. Acum, cercetătorii spun că au aflat de ce femeile au într-adevăr acest „al şaselea simţ”.

Un studiu recent sugerează că intuiţia femeilor poate fi explicată biologic, prin expunerea scăzută a fetusului la testosteron, în uter.

Cercetări anterioare au demonstrat că această expunere redusă le face pe femei să fie mai prudente ca bărbaţii, care au tendinţa să-şi asume mai multe riscuri.

Intuiţia este descrisă ca o serie de gânduri procesate inconştient, automat, fără mare efort cognitiv, în timp ce gândirea reflexivă, întălnită mai mult la bărbaţi, necesită o analiză conştientă şi mai mult efort de gândire. Gândirea intuitivă este mai emoţională, iar cea analitică mai raţională.

Cercetătorii de la două universităţi din Spania şi de la Universitatea Middlesex au făcut un experiment pe 600 de studenti de la Universitatea Granada, ca să vadă dacă bărbaţi sunt mai puţin intuitivi ca femeile.

Ei au realizat un calcul care indică nivelul de expunere prenatală la testosteron. În acest sen, se divide lungimea degetului arătător cu lungimea degetului inelar de la aceeaşi mână.

Cu cât cifra obţinută este mai mică, cu atât este mai mare expunerea la testosteron, indiferent de sexul persoanei, explică Antonio Manuel Espin, de la Universitatea Granada. Bărbaţii obţin de regulă cifre mai mici ca femeile.

Apoi, studenţii au rezolvat un test congitiv, format din 3 probleme de algebră, care să arate diferenţa dintre gândirea intuitivă şi cea reflexivă.

Testul este conceput în aşa fel încât persoanele care gândesc intuitiv, rapid, răspund greşit, dar dacă se gândesc mai atent la problemă vor da răspunsul corect.

Experimentul a demonstrat că bărbaţii au dat răspunsuri mai corecte ca femeile, dar femeile care au fost expuse la un nivel mai mare de testosteron au răspuns la fel de corect, demonstrând gândire reflexivă.

Sursa: Daily Mail
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase