Home » D:News » Iluzie optică ameţitoare. Ce culoare vedeţi când se învârte roata? (VIDEO)

Iluzie optică ameţitoare. Ce culoare vedeţi când se învârte roata? (VIDEO)

Publicat: 13.06.2014
Această iluzie optică se numeşte roata lui Benham. Dacă vă uitaţi atent la imagine, schimbarea rapidă a culorilor alb şi negru va crea iluzia unei alte culori, care însă diferă de la o persoană la alta.

Interesant este că unii oameni nu vad nicio altă culoare când încearcă acest experiment, iar alţii văd culori diferite: unii văd verde, alţii roşu sau galben.

Roata a fost inventată în anul 1895 de creatorul de jucării Charles Benham, iar iniţial era un desen pictat pe o roată care se învârtea rapid.

Cu cât se învârte mai rapid roata, cu atât este mai clară culoarea văzută, iar dacă se roteşte invers, atunci culoarea se schimbă.

Culorile sunt diferite de la o persoană la alta pentru că se formează în funcţie de modificările care au loc pe retină atunci când discul se învârte.

Albul şi negrul vor activa diferite zone ale retinei fiecărei persoane, astfel sistemul nervos va crea culoarea, cred cercetătorii de la Universitatea Washington.

Deşi iluzia optică nu este încă explicată în mod clar, roata lui Benham ar putea fi folosită pentru a diagnostica bolile de ochi.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase