Home » D:News » Adevărul despre „regula celor 5 secunde”. Ce riscăm dacă mâncam un aliment scăpat pe jos?

Adevărul despre „regula celor 5 secunde”. Ce riscăm dacă mâncam un aliment scăpat pe jos?

Publicat: 28.06.2014
Adevărul despre „regula celor 5 secunde”. Ce riscăm dacă mâncam un aliment scăpat pe jos?
După ce un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Aston a sugerat că alimentele care au fost scăpate pe jos timp de doar 5 secunde pot fi mâncate fără riscuri, un expert contrazice studiul.

Potrivit lui Jorge Parada, director medical la Infection Prevention and Control Program din cadrul Loyola University Health System, orice alimente care cade pe jos este automat contaminat cu bacterii.

Tipul şi cantitatea microbilor care ajung astfel pe aliment diferă în funcţie de produsul care a fost scăpat pe jos şi de suprafaţa pe care a căzut, spune el.

Jorge  Parada declară că şi atunci când vrem să curăţăm o bucată de carne care a căzut pe jos, de exemplu, nu vom reuşi mare lucru. Desigur, vorm reduce cantitatea de bacterii nocive, dar tot vor rămâne destul de multe pentru a ne îmbolnăvi.

Pentru ca o persoană să se îmbolnăvească este nevoie să ingereze aproximativ 10.000 de bacterii. Numărul bacteriilor care pot ajunge pe un aliment căzut pe jos în doar 5 secunde este de doar 1.000 de bacterii.

Totuşi, există un risc: poate un microb este mult mai agresiv, sau poate sistemul digestiv al unei persoane este mai sensibil, spune Parada.

Este la fel ca în cazul unei arsuri: o simplă atingere poate provoca o arsură puternică.

Alimentul poate fi contaminat şi în funcţie de caracteristicile sale. De exemplu, o bucată de brânză se va contamina mai mult ca o bomboană, explică Parada.

În privinţa teoriei conform căreia copiii trebuie expuşi la bacterii pentru a-şi întări sistemul imunitar, expertul spune că nimeni nu ar trebui să-ţi lase copilul, în mod intenţionat, să mănânce alimente contaminate.

O dietă echilibrată, somnul suficient şi mişcarea sunt ingredientele unui sistem imunitar sănătos, nu mâncarea plină de bacterii, avertizează el.

Declaraţia lui Parada vine după ce în luna martie un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Aston a sugerat că regula celor 5 secunde este valabilă, iar un aliment care a stat pe jos cel mult 5 secunde nu este periculos pentru sănătate.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Rusia se află în incapacitate de plată a datoriei externe
Rusia se află în incapacitate de plată a datoriei externe
Politicienii au o viaţă mai lungă faţă de restul oamenilor, arată un studiu important
Politicienii au o viaţă mai lungă faţă de restul oamenilor, arată un studiu important
Cercetătorii au perfecționat levitația obiectelor cu ajutorul undelor sonore
Cercetătorii au perfecționat levitația obiectelor cu ajutorul undelor sonore
Ce ar fi putut declanșa era glaciară? Un nou studiu ar fi rezolvat misterul de lungă durată
Ce ar fi putut declanșa era glaciară? Un nou studiu ar fi rezolvat misterul de lungă durată
Cea mai mare stea din Calea Lactee se stinge încet. Indicii despre modul în care mor stelele rare din galaxie
Cea mai mare stea din Calea Lactee se stinge încet. Indicii despre modul în care mor stelele rare din galaxie
Pacienții tratați prin metoda CRISPR, încă „vindecați” ani mai târziu. Concluziile unui nou studiu
Pacienții tratați prin metoda CRISPR, încă „vindecați” ani mai târziu. Concluziile unui nou studiu
Păsările colibri au cel mai colorat penaj dintre toate păsările cunoscute, arată un studiu
Păsările colibri au cel mai colorat penaj dintre toate păsările cunoscute, arată un studiu
Top 10 invenții din Grecia Antică pe care le folosim și în prezent
Top 10 invenții din Grecia Antică pe care le folosim și în prezent
Craterul rachetei prăbușite pe Lună a fost găsit de astronomi
Craterul rachetei prăbușite pe Lună a fost găsit de astronomi
Descoperirea unei gene disfuncționale ar putea duce la noi tratamente pentru pierderea auzului
Descoperirea unei gene disfuncționale ar putea duce la noi tratamente pentru pierderea auzului
Care sunt efectele secundare secrete ale consumului de vin?
Care sunt efectele secundare secrete ale consumului de vin?
Dieta nordică săracă în proteine ar putea fi cheia pentru bebelușii mai fericiți
Dieta nordică săracă în proteine ar putea fi cheia pentru bebelușii mai fericiți
Test de cultură generală. Din ce munți izvorăște Mureșul?
Test de cultură generală. Din ce munți izvorăște Mureșul?
Marius Tucă Show începe marți, 28 iunie, de la ora 20.00, live pe gandul.ro cu o nouă ediție specială
Marius Tucă Show începe marți, 28 iunie, de la ora 20.00, live pe gandul.ro cu o nouă ediție specială
Descoperă siguranța evacuării premium a fumului din case, cu ajutorul coșurilor ceramice nemțești!
Descoperă siguranța evacuării premium a fumului din case, cu ajutorul coșurilor ceramice nemțești!
James Webb depășește deja așteptările. Telescopul observă Universul mai clar decât sperau inginerii săi
James Webb depășește deja așteptările. Telescopul observă Universul mai clar decât sperau inginerii săi
Principalele beneficii ale jucăriilor muzicale în primii ani de viață
Principalele beneficii ale jucăriilor muzicale în primii ani de viață
OMS nu consideră variola maimuței o urgență de sănătate publică internațională, dar epidemia trebuie monitorizată
OMS nu consideră variola maimuței o urgență de sănătate publică internațională, dar epidemia trebuie monitorizată