Home » D:News » Veste bună pentru femei: stimularea ovariană, folosită în tratarea infertilităţii, nu creşte riscul de cancer

Veste bună pentru femei: stimularea ovariană, folosită în tratarea infertilităţii, nu creşte riscul de cancer

Publicat: 01.07.2014
Veste bună pentru femei: stimularea ovariană, folosită în tratarea infertilităţii, nu creşte riscul de cancer
Stimularea ovariană, folosită în tratamentele împotriva infertilităţii, nu creşte semnificativ riscul de cancer, potrivit unui studiu prezentat, luni, la o conferinţă care are loc la München, Germania.

Stimularea producţiei de ovocite (ovule) constituie prima etapă înaintea unor tratamente mai importante, precum inseminarea şi fecundarea în vitro (FIV).

La studiu au participat aproximativ 10.000 de femei, care au beneficiat de tratamente împotriva infertilităţii între anii 1965 şi 1988, în cinci spitale americane.

Femeile au fost monitorizate timp de 30 de ani de la debutul studiului, iar cercetătorii nu au descoperit în rândul acestora un risc semnificativ crescut de cancer. Excepţie au făcut femeile care au făcut tratament cu Clomifen citrat (Clomid), timp de 12 cicluri – mult mai mult decât se prescrie în mod normal -, care au prezentat o uşoară creştere a riscului de cancer.

Tratamentul cu gonadotropine, utilizat şi el frecvent, nu a fost nici el asociat cu un risc crescut de cancer, cu excepţia femeilor care au rămas infertile în ciuda terapiei.

Stimularea ovariană are ca efect creşterea nivelurilor principalilor hormoni feminini, estradiol şi progesteron, care au un rol important în cancerele hormono-dependente, ca cele mamare, ovariene şi uterine.

Prezentându-şi studiul la conferinţa anuală a Societăţii europene de reproducere umană şi embriologie, organizată la München, Humberto Scoccia, de la Universitatea din Illinois, din Chicago, a insistat asupra „puterii datelor statistice”.

El a spus că situaţia „la nivel global este liniştitoare”, însă a adăugat că pacientele trebuie monitorizate în continuare, având în vedere că majoritatea participantelor la studiu erau relativ tinere şi că acestea ar putea încă dezvolta un cancer în viitor.

Surse: MediafaxEuropean Society of Human Reproduction and Embryology 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase