Prima pagină D:News

Cangurul – animalul cu cinci picioare. Cum au demonstrat biologii că acest animal este „pentaped”?

Redactia Descopera.ro | 07.03.2014 | ● Vizualizări: 3256
Coada cangurului roşu nu foloseşte doar la sprijinirea corpului şi menţinerea echilibrului, ci are un rol activ în mers.      (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Cel mai mare marsupial de pe Terra, cangurul roşu, care trăieşte în Australia, este, practic, un animal cu 5 membre, spun autorii unui studiu recent. Coada cangurului roşu nu serveşte doar pentru sprijin şi echilibru, cum se credea până acum, ci funcţionează efectiv ca un picior, ajutând la propulsarea corpului în mers.

Un studiu recent, condus de Max Donelan de la Simon Fraser University din Burnaby, Canada, a arătat că, spre deosebire de ceea ce se crezuse, coada cangurului roşu (Macropus rufus) nu foloseşte doar la sprijinirea corpului şi menţinerea echilibrului, ca o cârjă, ci are un rol activ în mers. 

Cercetătorii au dresat 5 canguri roşii pentru a merge printr-o încăpere a cărei podea era prevăzută cu senzori de presiune, ce măsurau forţa de apăsare exercitată de membrele animalelor în mers. Combinând aceste date cu filmările video, cercetătorii au calculat intensitatea activităţii biomecanice a fiecărui picior şi a cozii în timpul mersului.

Au constatat, astfel, că forţa de propulsie exercitată de coadă era la fel de mare ca a celor 4 membre la un loc.

E o descoperire surprinzătoare, deoarece coada este foarte diferită, ca structură anatomică, de membrele adaptate pentru mers. 

Însă, la o privire mai atentă, se observă, la nivelul cozii cangurului, unele adaptări ce corespund acestei utilizări: muşchii ei sunt mai mari decât cei ai membrelor anterioare, de pildă; de asemenea, există un mare număr de mitocondrii, organite celulare implicate în producerea de energie. 

Acest studiu este primul care descoperă că un animal îşi foloseşte coada ca pe un picior. Şi alte specii de canguri mari, cum sunt cele două specii de canguri cenuşii din Australia, sunt probabil „pentapede”. Speciile de canguri mai mici, numite wallaby, probabil nu sunt pentapede, deoarece îşi „poartă” coada într-un mod diferit, târând-o în mers. 

Sursa: New Scientist