Home » D:News » Unei paciente care a făcut tratament cu celule stem pentru paralizie i-a crescut pe spate o tumoră care conţinea ţesut nazal

Unei paciente care a făcut tratament cu celule stem pentru paralizie i-a crescut pe spate o tumoră care conţinea ţesut nazal

Unei paciente care a făcut tratament cu celule stem pentru paralizie i-a crescut pe spate o tumoră care conţinea ţesut nazal
Publicat: 09.07.2014
O femeie din Statele Unite a trăit un adevărat coşmar la 8 ani după ce a urmat un tratament cu celule stem pentru a se vindeca de paralizie. Metoda a eşuat, iar pacienta s-a trezit că i-a crescut pe spate o formaţiune ciudată.

Tratamentul cu celule stem a avut loc la un spital din Portugalia. Medicii au luat celule stem din nasul femeii şi le-au implantat în coloana vertebrală, în speranţa că acolo se vor transforma în nervi şi o vor ajuta să meargă din nou, înlocuind astfel nervii distruşi.

Din păcate, tratamentul nu a avut efect. Anul trecut, pacienta, care are acum 28 de ani, a trebuit să se opereze, pentru că avea dureri foarte mari la locul unde fusese realizat implantul.

Chirurgii au găsit acolo o excrescenţă de 3 cm lungime, care conţinea ţesut nasal, dar şi bucăţi de os şi nervi care se legaseră de nervii spinali.

Tumora producea un fel de mucus gros, provocând astfel dureri, explică Brain Dlouhy, de la spitalul universitar Iowa, medicul care a operat-o pe femeie.

Incidentul demonstrează că terapia cu celule stem este abia la început şi poate avea efecte negative nebănuite, chiar şi atunci când procedurile au loc la spitale autorizate.

Celulele stem se pot divide singure şi se pot transforma în alte tipuri de ţesut. Deşi metoda de tratament cu celule stem este considerată de viitor, există experţi îngrijoraţi de această variantă, pentru că o celulă care se divide rapid ar putea deveni canceroasă dacă este implantată în corp.

Există însă unele terapii aprobate. Şi pacienta din Statele Unite apelase la o procedură autorizată, dar în cazul ei medicii au implantat direct celulele nazale, deşi acestea ar fi trebuit întâi izolate şi crescute în laborator.

În total, 140 de pacienţi au primit acest tratament la Hospital de Egas Moniz din Lisabona.

Cazul femeii a fost publicat în Journal of Neurosurgery.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase