Home » D:News » Ţi-e poftă de un anumit aliment? Ce spun aceste „pofte” despre sănătatea ta

Ţi-e poftă de un anumit aliment? Ce spun aceste „pofte” despre sănătatea ta

Ţi-e poftă de un anumit aliment? Ce spun aceste „pofte” despre sănătatea ta
Publicat: 11.08.2014
Cu toţii avem preferinţe pentru anumite alimente, dar uneori corpul „încearcă să ne spună ceva” prin aceste pofte, afirmă specialiştii: pofta intensă de a mânca un anumit lucru poate, în unele cazuri, să indice că organismului îi lipseşte un anumit nutrient.

Există o diferenţă între a-ţi fi foame şi a simţi subit dorinţa puternică de a mânca un anumit aliment, iar natura acestei pofte poate indica natura carenţei cu care se confruntă organismul.

 

Ţi-e poftă de ciocolată?

Ciocolata este bogată în magneziu, aşa că o poftă intensă de ciocoată poate indica o deficienţă în acest element. În cazul femeilor, nivelul de magneziu scade în a doua jumătate a ciclului menstrual, putând fi şi la originea unor simptome ale sindromului premenstrual.

Consumul de cantităţi mari de alcool, ceai, cafea sau băuturi răcoritoare acidulate poate duce, de asemenea, la scăderea nivelului de magneziu, explică Nicola Lowe, profesor de ştiinţe ale nutriţiei în cadrul University of Central Lancashire.

Înainte de a recurge la suplimente de magneziu, e preferabil să încercaţi să consumaţi alimente bogate în acest element: fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale), legume cu frunze verzi, orez brun, pâine integrală, seminţe de dovleac. Dacă vreţi neapărat ciocolată, alegeţi una cu cel puţin 75% cacao, care conţine mai mult magneziu şi mai puţin zahăr.

 

Ţi-e poftă de gheaţă?

Oricât de ciudat ar părea, pofta de gheaţă poate să indice că suferi de anemie şi ai carenţă de fier. Nici doctorii nu înţeleg prea bine mecanismul din spatele acestei corelaţii; ar putea fi vorba despre faptul că gheaţa atenuează starea de inflamaţie de la nivelul gurii, asociată adesea cu carenţa de fier, spune prof. Lowe. 

Dacă vă simţiţi lipsiţi de energie şi vă e poftă să mâncaţi gheaţă, mergeţi la doctor, pentru a controla dacă nu suferiţi de anemie.

La femei, menstruaţiile abundente pot reduce nivelul fierului în organism.

Cea mai bună sursă alimentară de fier este carnea roşie, deoarece fierul din ea se găseşte într-o formă care este uşor absorbită de organism. Sardelele sunt o altă sursă bună de fier, dar şi multe alimente vegetale conţin cantităţi apreciabile din acest element: pâinea integrală, smochinele, caisele, spanacul, broccoli şi lintea. 

 

Ţi-e poftă de dulciuri?

Nu este exclus să ai un deficit de crom. Cromul facilitează, împreună cu insulina, pătrunderea glucozei în celulele corpului, explică prof. Lowe. 

Când vă e poftă de dulciuri, consumul lor nu rezolvă problema, ba chiar o înrăutăţeşte, deoarece, după consumarea dulciurilor, corpul produce multă insulină pentru a metaboliza zahărul şi urmează o scădere bruscă a nivelului de zahăr în sânge, ceea ce generează iar pofta de dulciuri etc.

Încercaţi mai degrabă să consumaţi regulat alimente bogate în crom, precum ficat şi rinichi, carne de vită şi de pui, morcovi, cartofi, broccoli, sparanghel, cereale integrale şi ouă, pentru a stabiliza nivelul de zahăr în sânge şi a reduce astfel pofta de dulce.

 

Ţi-e poftă de carne?

Pofta de a consuma carne poate fi, de asemenea, un semn al carenţei de fier, dar şi al unui deficit de zinc; acest element joacă un rol important în funcţionarea sistemului imunitar, aşa că deficitul de zinc te poate face mai suscetibil la răceli şi alte infecţii. Zincul este important, de asemenea, pentru sănătatea pielii, a părului şi  a unghiilor. 

Carnea roşie este sursa cea mai bogată, dar şi fructele de mare, lintea, spanacul, seminţele de dovleac, brânzeturile şi pâinea integrală conţin zinc. 

 

Ţi-e poftă de brânză?

Poate fi vorba despre un deficit de calciu; calciul este necesar petnru sănătatea oaselor şi a dinţilor, dar şi pentru buna funcţionare a muşchilor şi a nervilor.

Brânza, iaurtul, laptele, somonul sau sardelele din conservă, broccoli şi migdalele sunt bogate în calciu.

 

Ţi-e poftă de carbohidraţi?

Dorinţa constantă de a consuma carbohidraţi (de exemplu, din făinoase) poate fi un semn că organismul are un deficit de triptofan, un aminoacid necesar bunei funcţionări a creierului, deoarece pe baza lui este sintetizat neurotransmiţătorul numit serotonină, care influenţează starea de spirit. 

Nivelul scăzut de triptofan poate duce la instalarea proastei dispoziţii, a anxietăţii şi a problemelor cu somnul. Deşi carbohidraţii, în sine, nu conţin triptofan, cercetările sugerează că o creştere a nivelului de glucoză, după consumul de carbohidraţi, stimulează transportul triptofanului spre creier.

O soluţie ar putea fi creşterea consmuului de proteine, proteinele fiind molecule lungi formate din lanţuri de aminoacizi, printre care şi triptofanul. Printre alimentele bogate în triptofan se numără carnea de curcan, laptele, ouăle, nucile caju, brânza de vaci şi bananele. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee acolo unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee acolo unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?