Home » D:News » Ţi-e poftă de un anumit aliment? Ce spun aceste „pofte” despre sănătatea ta

Ţi-e poftă de un anumit aliment? Ce spun aceste „pofte” despre sănătatea ta

Ţi-e poftă de un anumit aliment? Ce spun aceste „pofte” despre sănătatea ta
Publicat: 11.08.2014
Cu toţii avem preferinţe pentru anumite alimente, dar uneori corpul „încearcă să ne spună ceva” prin aceste pofte, afirmă specialiştii: pofta intensă de a mânca un anumit lucru poate, în unele cazuri, să indice că organismului îi lipseşte un anumit nutrient.

Există o diferenţă între a-ţi fi foame şi a simţi subit dorinţa puternică de a mânca un anumit aliment, iar natura acestei pofte poate indica natura carenţei cu care se confruntă organismul.

 

Ţi-e poftă de ciocolată?

Ciocolata este bogată în magneziu, aşa că o poftă intensă de ciocoată poate indica o deficienţă în acest element. În cazul femeilor, nivelul de magneziu scade în a doua jumătate a ciclului menstrual, putând fi şi la originea unor simptome ale sindromului premenstrual.

Consumul de cantităţi mari de alcool, ceai, cafea sau băuturi răcoritoare acidulate poate duce, de asemenea, la scăderea nivelului de magneziu, explică Nicola Lowe, profesor de ştiinţe ale nutriţiei în cadrul University of Central Lancashire.

Înainte de a recurge la suplimente de magneziu, e preferabil să încercaţi să consumaţi alimente bogate în acest element: fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale), legume cu frunze verzi, orez brun, pâine integrală, seminţe de dovleac. Dacă vreţi neapărat ciocolată, alegeţi una cu cel puţin 75% cacao, care conţine mai mult magneziu şi mai puţin zahăr.

 

Ţi-e poftă de gheaţă?

Oricât de ciudat ar părea, pofta de gheaţă poate să indice că suferi de anemie şi ai carenţă de fier. Nici doctorii nu înţeleg prea bine mecanismul din spatele acestei corelaţii; ar putea fi vorba despre faptul că gheaţa atenuează starea de inflamaţie de la nivelul gurii, asociată adesea cu carenţa de fier, spune prof. Lowe. 

Dacă vă simţiţi lipsiţi de energie şi vă e poftă să mâncaţi gheaţă, mergeţi la doctor, pentru a controla dacă nu suferiţi de anemie.

La femei, menstruaţiile abundente pot reduce nivelul fierului în organism.

Cea mai bună sursă alimentară de fier este carnea roşie, deoarece fierul din ea se găseşte într-o formă care este uşor absorbită de organism. Sardelele sunt o altă sursă bună de fier, dar şi multe alimente vegetale conţin cantităţi apreciabile din acest element: pâinea integrală, smochinele, caisele, spanacul, broccoli şi lintea. 

 

Ţi-e poftă de dulciuri?

Nu este exclus să ai un deficit de crom. Cromul facilitează, împreună cu insulina, pătrunderea glucozei în celulele corpului, explică prof. Lowe. 

Când vă e poftă de dulciuri, consumul lor nu rezolvă problema, ba chiar o înrăutăţeşte, deoarece, după consumarea dulciurilor, corpul produce multă insulină pentru a metaboliza zahărul şi urmează o scădere bruscă a nivelului de zahăr în sânge, ceea ce generează iar pofta de dulciuri etc.

Încercaţi mai degrabă să consumaţi regulat alimente bogate în crom, precum ficat şi rinichi, carne de vită şi de pui, morcovi, cartofi, broccoli, sparanghel, cereale integrale şi ouă, pentru a stabiliza nivelul de zahăr în sânge şi a reduce astfel pofta de dulce.

 

Ţi-e poftă de carne?

Pofta de a consuma carne poate fi, de asemenea, un semn al carenţei de fier, dar şi al unui deficit de zinc; acest element joacă un rol important în funcţionarea sistemului imunitar, aşa că deficitul de zinc te poate face mai suscetibil la răceli şi alte infecţii. Zincul este important, de asemenea, pentru sănătatea pielii, a părului şi  a unghiilor. 

Carnea roşie este sursa cea mai bogată, dar şi fructele de mare, lintea, spanacul, seminţele de dovleac, brânzeturile şi pâinea integrală conţin zinc. 

 

Ţi-e poftă de brânză?

Poate fi vorba despre un deficit de calciu; calciul este necesar petnru sănătatea oaselor şi a dinţilor, dar şi pentru buna funcţionare a muşchilor şi a nervilor.

Brânza, iaurtul, laptele, somonul sau sardelele din conservă, broccoli şi migdalele sunt bogate în calciu.

 

Ţi-e poftă de carbohidraţi?

Dorinţa constantă de a consuma carbohidraţi (de exemplu, din făinoase) poate fi un semn că organismul are un deficit de triptofan, un aminoacid necesar bunei funcţionări a creierului, deoarece pe baza lui este sintetizat neurotransmiţătorul numit serotonină, care influenţează starea de spirit. 

Nivelul scăzut de triptofan poate duce la instalarea proastei dispoziţii, a anxietăţii şi a problemelor cu somnul. Deşi carbohidraţii, în sine, nu conţin triptofan, cercetările sugerează că o creştere a nivelului de glucoză, după consumul de carbohidraţi, stimulează transportul triptofanului spre creier.

O soluţie ar putea fi creşterea consmuului de proteine, proteinele fiind molecule lungi formate din lanţuri de aminoacizi, printre care şi triptofanul. Printre alimentele bogate în triptofan se numără carnea de curcan, laptele, ouăle, nucile caju, brânza de vaci şi bananele. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase