Home » D:News » Un mare mit medical este infirmat de 3 noi studii: de ce este periculos să mâncăm prea puţină sare?

Un mare mit medical este infirmat de 3 noi studii: de ce este periculos să mâncăm prea puţină sare?

Autor: Marius Comper 08.17.2014
Un mare mit medical este infirmat de 3 noi studii: de ce este periculos să mâncăm prea puţină sare?
Trei noi studii controversate privind consumul de sare arată că sfatul binecunoscut, potrivit căruia oamenii ar trebui să consume cât mai puţină sare pentru a-şi proteja sănătatea, ar putea fi greşit, în timp ce unii experţi nu au încredere în noile concluzii, transmite Reuters.

Potrivit unui studiu privind rata decesului şi bolile de inimă, dietele foarte sărace în sare ar putea fi mult mai puţin benefice pentru sănătate decât credeau experţii. Chiar mai mult, astfel de diete ar putea fi un important factor de risc.

Celălalt studiu, despre efectele tensiunii arteriale, arată că persoanele cu o dietă ce include un consum moderat de sare nu au avut niciun beneficiu legat de starea de sănătate după ce au redus aportul de sare în organism, comparativ cu efectele observate asupra persoanele a căror dietă presupunea un aport mărit şi care au redus consumul.

Anterior, se credea că beneficiile pentru sănătate cresc direct proporţional cu reducerea consumului de sare. Aceste două studii arată că există un nivel optim al consumului şi că mai puţin nu este în mod obligatoriu mai sănătos„, a declarat, pentru Reuters, doctorul Andrew Mente de la McMaster University din Hamilton, Ontario, Canada, principalul autor al studiului legat de tensiunea arterială.

Pe de altă parte, un al treilea studiu efectuat de o echipă internaţională susţine teoria clasică potrivit căreia există o legătură directă între un cosum redus de sare şi o mai bună stare de sănătate şi nu a găsit nicio dovadă că un nivel foarte scăzut al sodiului în organism ar fi periculos.

Însă un lucru este susţinut de concluziile tuturor celor trei cercetări: sarea, în cantităţi mari, face rău. Nivelul crescut de sare în alimentaţie contribuie la creşterea tensiunii arteriale, infarct, probleme ale rinichilor, atacuri cerebrale şi disfuncţionalităţi cardiace.

Toate cele trei studii au fost publicate în ediţia din 14 august a New England Journal of Medicine.

La nivel mondial, aportul zilnic de sodiu în organism este între trei şi şase grame, ceea ce înseamnă 7,5 până la 15 grame de sare. Valorile sunt mult peste recomandarea făcută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alte organisme specializate, care se situează între 1,5 şi 2,4 grame de sodiu pe zi.

Surse: Mediafax, Reuters / NEJM 1, 2, 3

Cele mai noi articole
O lume ascunsă de bacterii și fungi, descoperită pe operele de artă ale lui Leonardo da Vinci
O lume ascunsă de bacterii și fungi, descoperită pe operele de artă ale lui Leonardo da Vinci
Editarea genetică ar putea să ajute coralii să supraviețuiască încălzirii globale
Editarea genetică ar putea să ajute coralii să supraviețuiască încălzirii globale
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Elon Musk a devenit al doilea cel mai bogat om din lume, după ce l-a depășit pe Bill Gates
Elon Musk a devenit al doilea cel mai bogat om din lume, după ce l-a depășit pe Bill Gates
Imagini din sălbăticie: Un cerb, surprins în timp ce își spală coarnele într-o adăpătoare din pădure
Imagini din sălbăticie: Un cerb, surprins în timp ce își spală coarnele într-o adăpătoare din pădure
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Noaptea Cercetătorilor Europeni  2020 te provoacă la experimente inedite direct de la tine de acasă
Noaptea Cercetătorilor Europeni 2020 te provoacă la experimente inedite direct de la tine de acasă
Care a fost cauza morții lui Maradona? Ce s-a descoperit la autopsie
Care a fost cauza morții lui Maradona? Ce s-a descoperit la autopsie
Acordul prin care sunt asigurate 80 de milioane de vaccinuri Moderna pentru UE a fost aprobat
Acordul prin care sunt asigurate 80 de milioane de vaccinuri Moderna pentru UE a fost aprobat
Persoanele care iau ulei din ficat de cod ar putea avea un risc mai mic de infecție cu SARS-CoV-2
Persoanele care iau ulei din ficat de cod ar putea avea un risc mai mic de infecție cu SARS-CoV-2
Prima tranșă de vaccinuri împotriva noului coronavirus va ajunge în România la începutul lui 2021
Prima tranșă de vaccinuri împotriva noului coronavirus va ajunge în România la începutul lui 2021
Cel mai vechi monument istoric din Moldova, unic în estul Europei, va fi restaurat cu fonduri europene
Cel mai vechi monument istoric din Moldova, unic în estul Europei, va fi restaurat cu fonduri europene
5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Volkswagen ID.3, candidat la Mașina Anului 2021 în România
5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Volkswagen ID.3, candidat la Mașina Anului 2021 în România
Reușită. Cercetătorii au creat cea mai mică unitate de stocare a informațiilor
Reușită. Cercetătorii au creat cea mai mică unitate de stocare a informațiilor
O „rudă” a virusului SARS-CoV-2, descoperită la lilieci din afara Chinei
O „rudă” a virusului SARS-CoV-2, descoperită la lilieci din afara Chinei
Cea mai mare calotă glaciară este în pericol din cauza apei oceanice tot mai calde
Cea mai mare calotă glaciară este în pericol din cauza apei oceanice tot mai calde
Cea mai veche dovadă a animalelor din lume ar putea să provină de la un organism foarte diferit
Cea mai veche dovadă a animalelor din lume ar putea să provină de la un organism foarte diferit
Samsung amână lansarea Galaxy Z Flip 2
Samsung amână lansarea Galaxy Z Flip 2