Home » D:News » Un mare mit medical este infirmat de 3 noi studii: de ce este periculos să mâncăm prea puţină sare?

Un mare mit medical este infirmat de 3 noi studii: de ce este periculos să mâncăm prea puţină sare?

Un mare mit medical este infirmat de 3 noi studii: de ce este periculos să mâncăm prea puţină sare?
Publicat: 17.08.2014
Trei noi studii controversate privind consumul de sare arată că sfatul binecunoscut, potrivit căruia oamenii ar trebui să consume cât mai puţină sare pentru a-şi proteja sănătatea, ar putea fi greşit, în timp ce unii experţi nu au încredere în noile concluzii, transmite Reuters.

Potrivit unui studiu privind rata decesului şi bolile de inimă, dietele foarte sărace în sare ar putea fi mult mai puţin benefice pentru sănătate decât credeau experţii. Chiar mai mult, astfel de diete ar putea fi un important factor de risc.

Celălalt studiu, despre efectele tensiunii arteriale, arată că persoanele cu o dietă ce include un consum moderat de sare nu au avut niciun beneficiu legat de starea de sănătate după ce au redus aportul de sare în organism, comparativ cu efectele observate asupra persoanele a căror dietă presupunea un aport mărit şi care au redus consumul.

Anterior, se credea că beneficiile pentru sănătate cresc direct proporţional cu reducerea consumului de sare. Aceste două studii arată că există un nivel optim al consumului şi că mai puţin nu este în mod obligatoriu mai sănătos„, a declarat, pentru Reuters, doctorul Andrew Mente de la McMaster University din Hamilton, Ontario, Canada, principalul autor al studiului legat de tensiunea arterială.

Pe de altă parte, un al treilea studiu efectuat de o echipă internaţională susţine teoria clasică potrivit căreia există o legătură directă între un cosum redus de sare şi o mai bună stare de sănătate şi nu a găsit nicio dovadă că un nivel foarte scăzut al sodiului în organism ar fi periculos.

Însă un lucru este susţinut de concluziile tuturor celor trei cercetări: sarea, în cantităţi mari, face rău. Nivelul crescut de sare în alimentaţie contribuie la creşterea tensiunii arteriale, infarct, probleme ale rinichilor, atacuri cerebrale şi disfuncţionalităţi cardiace.

Toate cele trei studii au fost publicate în ediţia din 14 august a New England Journal of Medicine.

La nivel mondial, aportul zilnic de sodiu în organism este între trei şi şase grame, ceea ce înseamnă 7,5 până la 15 grame de sare. Valorile sunt mult peste recomandarea făcută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alte organisme specializate, care se situează între 1,5 şi 2,4 grame de sodiu pe zi.

Surse: Mediafax, Reuters / NEJM 1, 2, 3

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase