Home » D:News » Se înregistrează o accelerare puternică a mortalităţii în cazul epidemiei de Ebola: peste 1.900 de morţi din 3.500 de cazuri confirmate

Se înregistrează o accelerare puternică a mortalităţii în cazul epidemiei de Ebola: peste 1.900 de morţi din 3.500 de cazuri confirmate

Autor: Marius Comper 09.04.2014
Se înregistrează o accelerare puternică a mortalităţii în cazul epidemiei de Ebola: peste 1.900 de morţi din 3.500 de cazuri confirmate
Epidemia de Ebola, care a lovit Africa de Vest, s-a soldat cu peste 1.900 de morţi din 3.500 de cazuri confirmate, a anunţat miercuri, la Washington, directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, citată de AFP.

„Potrivit ultimului bilanţ din această săptămână, am înregistrat 3.500 de cazuri confirmate în Guineea, Sierra Leone şi Liberia, şi peste 1.900 de morţi”, a declarat Margaret Chan, adăugând că „epidemia progresează„.

Această cifră indică o accelerare puternică a mortalităţii, având în vedere că OMS a anunţat, săptămâna trecută, 1.552 de decese din 3.069 de cazuri confirmate.

Numărul de morţi din cauza acestei epidemii fără precedent de la apariţia virusului în 1976 depăşeşte astfel totalitatea deceselor tuturor flagelurilor de acest tip izbucnite în trecut.

Exprimându-se cu ocazia unei conferinţe de presă, Margaret Chan a declarat că speră că răspândirea Ebola ar putea fi oprită în următoarele şase până la nouă luni, datorită reacţiei la nivel mondial.

Citând foaia de parcurs a OMS dezvăluită săptămâna trecută pentru a combate epidemia, ea a explicat că, „în cele trei ţări unde flagelul Ebola este cel mai grav (Guineea, Liberia şi Sierra Leone), organizaţia internaţională vrea să inverseze tendinţa în următoarele trei luni”.

„Odată cu răspunsul internaţional coordonat, mobilizarea unor fonduri şi venirea unor experţi tehnici, sperăm să stopăm orice tip de răspândire în şase până la nouă luni”, a adăugat ea.

În ceea ce priveşte Senegalul şi Republica Democrată Congo, care înregistrează cazuri izolate de Ebola, „dorim să oprim această răspândire localizată în opt săptămâni”, a precizat Chan.

Aceste cazuri nu au nicio legătură cu epidemia care face ravagii în cele trei ţări din Africa de Vest şi într-o măsură mai mică în Nigeria.

Pe de altă parte, Ministerul nigerian al Sănătăţii a anunţat că o şaptea persoană a murit la Port-Harcourt, în sud-estul Nigeriei, din cauza virusului Ebola.

Este vorba de un pacient plasat sub supraveghere după moartea în acest oraş la 22 august a unui medic care a tratat un bolnav, primul caz de infectare cu Ebola înregistrat în Nigeria.

Celelalte cinci persoane au murit la Lagos, capitala economică a ţării.

În total, 11 persoane din cele 18 care au contractat virusul în Nigeria sunt în viaţă. Nouă dintre ele au fost vindecate, în timp ce celelalte două se află în carantină.

Britanicul contaminat cu virusul Ebola a fost externat

Infirmierul britanic contaminat cu virusul Ebola în Sierra Leone a părăsit, miercuri, Royal Free Hospital din Londra, unde i-a fost administrat tratamentul experimental cu serul ZMapp, a anunţat instituţia medicală, într-un comunicat, relatează AFP.

„După zece zile de tratament eficient”, William Pooley, în vârstă de 29 de ani, a primit acordul pentru a „părăsi Royal Free Hospital”, a precizat instituţia.

„Mă simt extrem de norocos”, a declarat, la rândul său, tânărul, într-o conferinţă de presă.

El a fost repatriat la sfârşitul lunii august în Marea Britanie la bordul unui avion militar al Royal Air Force, după ce a fost contaminat cu virusul Ebola la Kenema, în estul statului Sierra Leone, epicentrul epidemiei.

La Royal Free Hospital, el a primit acelaşi tratament experimental ca şi cei doi misionari americani infectaţi în Liberia care s-au vindecat între timp, au anunţat medicii londonezi.

William Poley, primul britanic contaminat cu Ebola, a fost plasat într-o unitate de izolare cu sistem propriu de ventilaţie, unde accesul este rezervat personalului calificat.

Sursa: Mediafax