Home » D:News » Un bazin al Mării Aral a secat aproape complet. Dezastrul ecologic a fost surprins în imagini de un satelit NASA

Un bazin al Mării Aral a secat aproape complet. Dezastrul ecologic a fost surprins în imagini de un satelit NASA

Un bazin al Mării Aral a secat aproape complet. Dezastrul ecologic a fost surprins în imagini de un satelit NASA
Publicat: 02.10.2014
Marea Aral, cândva una din cele mai mari mări interioare de pe planetă, a înceut să sece, iar imaginile filmate din satelit în luna august arată că din acest uriaş lac au mai rămas doar câteva petice de apă.

Pentru prima dată în istorie, o mare parte din Marea Aral a secat aproape complet, iar imaginile au fost surprinse de un satelit al NASA.

Bazinul estic este cel mai grav afectat de secetă. Fotografiile realizate în anul 2000 arată diferenţa uimitoare în aspectul peisajului, în urmă cu 14 ani bazinul fiind plin de apă.

Philip Micklin, geograf la Universitatea Western Michigan, spune că fenomenul apare pentru prima dată în ultimii 600 de ani.

Secarea Mării Aral a început în anii 1950, când autorităţile sovietice au decis devierea cursului râurilor Amu Darya şi Syr Darya pentru a asigura irigarea plantaţiilor de bumbac din Uzbekistan şi Turkmenistan.

De atunci, nivelul mării a scăzut cu 16 metri, în perioada 1960-1996, iar în prezent cantitatea de apă este doar 10% faţă de cum era acum 50 de ani, precizează experţii de la Banca Mondială.

În această vară, la scăderea nivelului apei s-au adăugat lipsa de precipitaţii, care vin de obicei din Munţii Pamir.

Satelitul NASA fotografiază Marea Aral din anul 2000. Atunci marea era deja separată în două zone: zona de nord în Kazahstan şi zona de sud, în Uzbekistan. La rândul ei, regiunea de sud cuprinde bazinul de est şi bazinul de vest.

Regiunea din nord este mai puţin afectată de secetă, datorită măsurilor care s-au luat în ultimii ani. În sud însă nu există deocamdată soluţii eficiente, pentru că apa din cele două răuri este în continuare deviată pentru plantaţiile de bumbac.

Peste 60 de milioane de oameni trăiesc lângă Marea Aral, iar seceta a distrus industria de pescuit, lăsând în urmă un întreg cimitir de epave şi uriaşe suprafeţe de nisip plin de sare, care provoacă probleme de sănătate.

Sursa: The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase