Home » D:News » Mâncaţi macaroane reci: de ce recomandă unii specialişti alimente făinoase fierte şi răcite?

Mâncaţi macaroane reci: de ce recomandă unii specialişti alimente făinoase fierte şi răcite?

Mâncaţi macaroane reci: de ce recomandă unii specialişti alimente făinoase fierte şi răcite?
Publicat: 14.10.2014
Unele alimente făinoase fierte şi răcite – precum cartofii sau pastele făinoase – conţin o formă de amidon cu efecte benefice asupra organismului uman, susţine un specialist britanic.

Dr. Denise Robertson, specialist în nutriţie la University of Surrey, Marea Britanie, studiază de mulţi ani efectele acestui amidon – numit amidon rezistent – asupra sănătăţii.

Atât amidonul obişnuit, cât şi amidonul rezistent sunt polizaharide şi sunt asemănătoare ca structură, dar au efecte diferite asupra organismului uman, susţine ea.

Astfel, amidonul normal – precum cel din pâinea albă şi pastele făinoase calde – este absorbit rapid de organism, făcând glicemia să crească aproape tot atât de rapid ca şi când am consuma aceeaşi cantitate de glucide bând un pahar de băutură îndulcită. 

Amidonul normal este compus din lanţuri de molecule de glucoză, lanţuri care sunt descompuse cu uşurinţă în moleculele componente, iar acestea sunt absorbite rapid. Ceea ce nu este folosit pentru producerea de energie, este transformat în grăsime care se depozitează. 

În plus, absorbţia rapidă a glucozei în sânge duce la creşterea glicemiei şi consecutiv, la o creştere bruscă a secreţiei de insulină (hormon produs de pancreas, care reduce nivelul glucozei în sânge). Descăcarea mare de insulină reduce repede nivelul glucozei în sânge, apărând iar senzaţia de foame, pe care mulţi oameni au tendinţa să o combată mâncând ceva dulce, ceea ce duce iar la creşterea glicemiei şi ciclul se reia.

Dar, după ani de asemenea creşteri bruşte ale glicemiei şi nivelului de insulină, urmate de scăderi bruşte ale glicemiei etc., celulele corpului devin mai puţin sensibile la acţiunea insulinei. Ca urmare, mecanismul reducerii glicemiei de către insulină devine mai puţin eficient, iar treptat organismul începe să prezinte niveluri tot mai mari ale glicemiei. Este un pas spre apariţia diabetului tip 2, o boală care devine azi tot mai răspândită. 

În schimb, explică dr. Robertson, amidonul rezistent are un alt comportament în organism: unele dintre lanţurile sale de glucoză nu mai sunt descompuse în intestinul subţire, ceea ce înseamnă că absorbţia glucozei în sînge se va face mai lent; nivelul de insulină nu mai creşte aşa de mult şi ne vom simţi sătui pentru o perioadă mai îndelungată.

În plus, amidonul nedigerat în intestinul subţire trece în intestinul gros, unde joacă rolul fibrelor alimentare şi este fermentat de bacteriile din intestin, fiiind transfomat în acizi graşi cu lanţ scurt; aceştia sunt absorbiţi şi au diferite efecte pozitive, de exemplu prevenirea bolilor de inimă şi, posibil, chiar reducerea tensiunii arteriale, afirmă dr. Robertson.

Amidonul rezistent se găseşte în mod natural în alimente precum bananele (dar cu condiţia să fie mâncate când nu sunt foarte coapte, când încă sunt puţin verzi), în unele leguminoase (legume din familia fasolei), în fulgii cruzi de ovăz. 

Dar şi gătirea unor alimente făinoase, urmată de răcirea lor, le măreşte conţinutul de amidon rezistent. 

Un experiment recent, de mică amploare, sugera că şi pastele făinoase lăsate să se răcească şi apoi reîncălzite provoacă creşteri mult mai mic ale glicemiei şi secreţiei de insulină, comparativ cu pastele proaspăt fierte şi servite calde. 

Ca urmare, consumul de paste făinoase reci, de cartofi fierţi ori copţi şi răciţi ar putea avea efecte bune asupra organismului; aceste alimente ar ţine de foame mai bine decât dacă sunt mâncate fierbinţi şi ar putea ajuta la prevenirea diabetului, datorită conţinutului de amidon rezistent, crede dr. Robertson.

Un studiu anterior, realizat în Australia, arătase că, de asemenea, consumul de cartofi reci protejează, într-o oarecare măsură, organismul de consecinţele negative ale consumui ridicat de carne roşie, aliment care are unele efecte nocive bine documentate asupra corpului uman. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Tradiții și ritualuri pentru a sărbători solstițiul de iarnă
Tradiții și ritualuri pentru a sărbători solstițiul de iarnă
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
ADHD în viața de zi cu zi: ce îngreunează concentrarea și ce ajută, concret
ADHD în viața de zi cu zi: ce îngreunează concentrarea și ce ajută, concret
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia operațională, își continuă demersurile de  implementare a unei strategii integrate de dezvoltare
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia ...
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei. Josephine Cochrane și prima mașină de spălat vase
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei. Josephine Cochrane și prima mașină de ...
Karen Wetterhahn și misterul genetic al otrăvirii cu mercur
Karen Wetterhahn și misterul genetic al otrăvirii cu mercur
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor noastre
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor noastre
(P) Unde ai parte de educație și distracție într-un singur loc?
(P) Unde ai parte de educație și distracție într-un singur loc?
(P) Mii de produse gândite pentru tine, mii de alegeri
(P) Mii de produse gândite pentru tine, mii de alegeri
Secretul succesului s-ar putea ascunde în creier, arată o nouă cercetare
Secretul succesului s-ar putea ascunde în creier, arată o nouă cercetare
Test de cultură generală. Cine au fost druizii?
Test de cultură generală. Cine au fost druizii?
Un astronom explică de ce crede că prima întâlnire cu extratereștrii nu va fi ca în filme
Un astronom explică de ce crede că prima întâlnire cu extratereștrii nu va fi ca în filme
Un monument preistoric unic a fost descoperit de arheologii din Franța
Un monument preistoric unic a fost descoperit de arheologii din Franța
De ce unii oameni sunt mai triști sau stresați de Crăciun?
De ce unii oameni sunt mai triști sau stresați de Crăciun?