Home » D:News » Un creier fără circumvoluţiuni a fost descoperit într-un depozit abandonat. Este un caz unic (FOTO)

Un creier fără circumvoluţiuni a fost descoperit într-un depozit abandonat. Este un caz unic (FOTO)

Publicat: 03.11.2014
În timp ce fotografia exponatele dintr-un depozit de creiere umane de la Universitatea din Texas, fotograful Adam Voorhes a dat peste un exemplar extrem de neobişnuit: un creier care nu avea aproape deloc circumvoluţiuni.

David Dexter, cercetător la UK Brain Bank, spune că un creier adult care să arate aşa este ceva extrem de rar, deşi a mai văzut exemplare cu mai puţine circumvoluţiuni. Niciodată nu a mai întâlnit însă ceva similar.

Lipsa de circumvoluţiuni pe creier apare din cauza unei boli numite lisencefalie. Afecţiunea apare în timpul dezvoltării fetusului, din cauza unei deplasări anormale a neuronilor.

Timp de un an de zile, Voorhes a căutat detalii despre acest creier ciudat şi despre alte 100 de exemplare din colecţia la care a lucrat. Din păcate, nu a găsit informaţii despre persoana căreia îi aparţinuse creierul anormal.

Se cunosc multe cazuri de lisencefalie, dar mai puţin grave. Bolnavii suferă de spasme musulare, dificultăţi de înghiţire, convulsii şi întârziere la învăţare. De obicei, cei mai mulţi bolanvi mor înainte de a împlini 10 ani.

Creierele din colecţia universităţii prezintă diferite anomalii. Cazul de lisencefalie este al doilea exemplar din dreapta, pe rândul de jos    (Foto: Adam Voorhes)Creierele din colecţia universităţii prezintă diferite anomalii. Cazul de lisencefalie este al doilea exemplar din dreapta, pe rândul de jos

Toate creierele din colecţia universităţii provin de la pacienţi ai Spitalului de Boli Mintale Austin, iar exemplarele au fost conservate în borcane cu formaldehidă timp de peste 20 de ani.

Până acum, creierele fuseseră uitate într-un depozit, în spatele unui laborator de cercetare. Toate exemplarele redescoperite au diferite anomalii, dar un creier cu aşa puţine circumvoluţiuni este ceva extrem de rar.

Cercetătorii de la universitate vor continua să caute detalii despre aceste creiere, care vor fi expuse în campus, la Centrul de Cercetare Imagistică.

Sursa: IFL Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase