Home » D:News » Nu numai că îngraşă: cercetătorii au descoperit noi efecte nocive ale zahărului

Nu numai că îngraşă: cercetătorii au descoperit noi efecte nocive ale zahărului

Autor: Mihaela Stanescu 11.24.2014
Nu numai că îngraşă: cercetătorii au descoperit noi efecte nocive ale zahărului
O alimentaţie bogată în fructoză are ca efect, la adolescenţi, creşterea riscului de a suferi de depresie, anxietate şi stres.

Fructoza este un zahar prezent în mod natural în fructe şi legume, dar este adăugat şi la multe băuturi şi alimente procesate, de la biscuiţi până la îngheţată. Zahărul obişnuit conţine şi el fructoză. (Din punct de vedere chimic, zahărul este o substanţă numită sucroză, iar sucroza este un dizaharid, molecula ei fiind compusă dintr-o moleculă de glucoză şi una de fructoză. În organism, sucroza este descompusă de enzime specifice în cele două molecule componente – glucoza şi fructoza.)

Consumul ridicat de fructoză pare să fie asociat cu o serie de boli grave precum cancer, boli de inimă, hipertensiune, afecţiuni renale, diabet tip 2 şi chiar demenţă.

Acum, în urma unui nou studiu, cercetătorii de la Emory University, din Atlanta, SUA, spun că fructoza stimulează şi anumite căi neuronale care infleunţează răspunsul creierului la stres, ceea ce are efecte semnificative asupra comportamentului. Printre altele, poate înrăutăţi simptomele anxietăţii şi ale depresiei.

Aceste efecte sunt deosebit de îngrijorătoare mai ales în adolescenţă, etapa în care se dezvoltă răspunsul la stres al organismului. Dacă sistemul de răspuns la stres devine prea sensibil, adolescenţii riscă să fie, la maturitate, mai susceptibili la efectele stresului.

Expunerea prelungită la stres poate duce la creşterea tensiunii arteriale, slăbeşte sistemul imunitar, măreşte riscul apariţiei bolilor cardiace şi a atacului vascular cerebral, contribuie la apariţia infertilităţii şi accelerează procesul de îmbătrânire.

Studiul cercetătorilor de la Emory University a fost realizat pe animale, autorii administrând şobolanilor de laborator adolescenţi şi adulţi fie o dietă standard, fie una bogată în fructoză.

După 10 săptămâni, au expus animalele la stres, fie obligându-le să înoate, fie plasându-le într-un labirint aşezat la înălţime.

Şobolanii adolescenţi hrăniţi cu dieta bogată în fructoză au prezentat un răspuns hormonal distinct la stres, caracterizat inclusiv prin producerea unor cantităţi mai mari de cortizol (un hormon al stresului) comparativ cu şobolanii adulţi, şi au manifestat un comportament anxios şi depresiv ca reacţie la teste.

Cercetătorii au descoperit că, în urma dietei cu fructoză, fusese modificat, în creierul şobolanilor, un mecanism genetic care joacă un rol-cheie în reglarea modului în care creierul răspunde la stres.

Aceste rezultate pot fi aplicate pentru înţelegerea efectelor dietei bogate în fructoză la fiinţele umane; cercetătorii spun că descoperirile oferă noi perspective asupr modului în care alimentaşia modifică funcţionarea creierului şi are implicaţii în studiul alimentaţiei şi al dezvoltării adolescenţilor.

Sursa: Mail Online

Cele mai noi articole
Atacul morților. Bătălia din Primul Război Mondial care a fost ca un film de groază
Atacul morților. Bătălia din Primul Război Mondial care a fost ca un film de groază
Un semnal radio bizar a fost descoperit venind din direcția uneia dintre lunile planetei Jupiter
Un semnal radio bizar a fost descoperit venind din direcția uneia dintre lunile planetei Jupiter
Sistemul imunitar își „aduce aminte” de COVID-19 timp de cel puțin șase luni
Sistemul imunitar își „aduce aminte” de COVID-19 timp de cel puțin șase luni
Virgin Orbit a trimis cu succes prima rachetă în spațiu, cu o lansare din aer
Virgin Orbit a trimis cu succes prima rachetă în spațiu, cu o lansare din aer
Ultima declarație a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA
Ultima declarație a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA
Sursa surprinzătoare a microplasticelor descoperite în Arctica. „Trăim într-un nor de praf de plastic”
Sursa surprinzătoare a microplasticelor descoperite în Arctica. „Trăim într-un nor de praf de plastic”
Avertismentul specialiștilor: Nimic nu împiedică preţul unei criptomonede să ajungă la zero
Avertismentul specialiștilor: Nimic nu împiedică preţul unei criptomonede să ajungă la zero
Managerii români consideră că flexibilizarea programului ar putea crește productivitatea angajaților
Managerii români consideră că flexibilizarea programului ar putea crește productivitatea angajaților
Cele mai așteptate filme ale anului, din nou amânate
Cele mai așteptate filme ale anului, din nou amânate
Pandemia a amplificat rivalitatea dintre Statele Unite și China. Ce riscuri există la nivel global
Pandemia a amplificat rivalitatea dintre Statele Unite și China. Ce riscuri există la nivel global
45 de răspunsuri despre vaccinul anti-COVID-19, date de medicul Virgil Musta
45 de răspunsuri despre vaccinul anti-COVID-19, date de medicul Virgil Musta
Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 din Africa de Sud este mult mai contagioasă
Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 din Africa de Sud este mult mai contagioasă
Cea mai veche pictură rupestră, descoperită într-o peșteră nemaivăzută până acum de oamenii din Occident
Cea mai veche pictură rupestră, descoperită într-o peșteră nemaivăzută până acum de oamenii din Occident
Vehiculele spațiale cu propulsie nucleară ar putea reduce la jumătate timpul călătoriei către Marte
Vehiculele spațiale cu propulsie nucleară ar putea reduce la jumătate timpul călătoriei către Marte
Oamenii de știință au reprogramat, în premieră, celule umane care pot trata orice leziune din corp
Oamenii de știință au reprogramat, în premieră, celule umane care pot trata orice leziune din corp
Dozele de vaccin de la Moderna încă nu au fost distribuite centrelor de vaccinare din România
Dozele de vaccin de la Moderna încă nu au fost distribuite centrelor de vaccinare din România
Chimistul care a scris ISTORIE şi a ajuns să fie o victima propriului succes
Chimistul care a scris ISTORIE şi a ajuns să fie o victima propriului succes
Cum explică medicul Valeriu Gheorghiță decesele după vaccinarea împotriva COVID-19 din Norvegia
Cum explică medicul Valeriu Gheorghiță decesele după vaccinarea împotriva COVID-19 din Norvegia