Home » D:News » Cât de des îţi schimbi pijamaua? Care sunt implicaţiile pentru sănătate ale acestui obicei

Cât de des îţi schimbi pijamaua? Care sunt implicaţiile pentru sănătate ale acestui obicei

Cât de des îţi schimbi pijamaua? Care sunt implicaţiile pentru sănătate ale acestui obicei
Publicat: 11.01.2015
Un sondaj realizat în Marea Britanie a arătat că numeroşi britanici poartă o pijama timp de 2 săptămâni sau mai mult, înainte de a o schimba cu alta curată. Un expert în igienă a atras însă atenţia asupra pericolelor pe care le implică faptul de a schimba prea rar îmbrăcămintea de noapte.

Sondajul a fost realizat de Ergoflex, o companie care produce saltele, şi au arătat că mulţi bărbaţi îşi schimbă pijamaua după la 2 săptămâni, iar femeile, chiar mai rar – la 17 zile, în medie. Sondajul a fost realizat cu participarea a 2.410 de cupluri britanice, cu vârste între 18 şi 30 de ani. 

Rezultatele sondajului au scandalizat-o pe prof. Sally Bloomfield, specialist în igienă, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, care a avertizat că purtarea timp de 2 săptămâni a aceleiaşi lenjerii de noapte poate duce la infecţii ale pielii, cistite, chiar infecţii cu temutul supermicrob MRSA (un stafilococ rezistent la multe antibiotice şi care produce infecţii  foarte greu de tratat).

Ea a explicat că pijamalele sunt în contact intim cu pielea, iar aceasta se descuamează, eliminând celule moarte pline de microorganisme. Aceste microorganisme fac parte din microbiomul obişnuit al corpului uman, dar fiecare regiune a corpului are microbiomul său specific, iar dacă unele dintre microorganisme ajung în altă zonă decât cea în care trăiesc în mod obişnuit, pot  provoca îmbolnăviri. 

De exemplu, foarte multe persoane au pe piele stafilococi care, dacă ajung în mici leziuni ale pielii, pot să producă infecţii. La fel, cu toţii avem bacteria E coli în intestin, majoritatea tulpinilor acesteia fiind inofensive. Dar, dacă ajung în tractul urinar, pot să determine infecţii urinare, având drept consecinţă cistita.

Unele persoane sunt chiar purtătoare ale MRSA, ce poate provoca infecţii rebele la tratament.

Riscul apariţiei tuturor acestor probleme creşte atunci când bacteriile se acumulează pe materialul textil care vine în contact cu pielea noapte de noapte. De asemenea, bacteriile pot fi transferate de la o persoană la alta, când acestea dorm în acelaşi pat. 

Dar şi spălarea pijamalelor purtate mult şi „încărcate” cu bacterii, împreună cu alte rufe – precum aşternuturi – poate duce la transferul bacteriilor pe acestea din urmă, putând fi contaminate astfel şi alte persoane din casă. Aceste aspect este important mai ales în cazul în care în casă trăiesc mai multe persoane, precum câţiva studenţi care împart un apartament, sau familii cu doi adulţi şi mai mulţi copii.

Pentru toate aceste motive, prof. Bloomfield recomandă ca pijamalele nu fie lăsate să ajungă încărcate cu bacterii; ea recomandă să fie spălate cel puţin o dată pe săptămână

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase