Home » D:News » Insulina „inteligentă” ar putea oferi speranţă diabeticilor

Insulina „inteligentă” ar putea oferi speranţă diabeticilor

Insulina „inteligentă” ar putea oferi speranţă diabeticilor
Publicat: 10.02.2015
Cercetătorii sunt optimişti că testele cu insulină "inteligentă", care este utilizată în mai multe studii, vor revoluţiona modul în care este tratat diabetul, pacienţii urmând să primească o singură doză de insulină, care se va activa când organismul va avea nevoie de ea, informează bbc.com.

În locul testelor sangvine repetate şi al injecţiilor de-a lungul zilei pentru a ţine sub control nivelul de zahăr din sânge, o singură doză de insulină „inteligentă” va circula prin organism şi se va activa când este nevoie. Studiile pe animale arată că tehnologia este funcţională, cel puţin în cazul şoarecilor.

Oamenii de ştiinţă plănuiesc să înceapă testele pe pacienţi umani, potrivit revistei ştiinţifice PNAS. Experţii avertizează însă că va fi nevoie de ani de testatre înainte ca tratamentul să devină o realitate pentru pacienţi.

Persoanele care sufeă de diabet de tip I, care fie nu produc, fie nu pot utiliza propria insulină din organism, depind de injecţii cu insulină pentru a-şi menţine starea de sănătate normală. Fără aceste injecţii, nivelul de zahăr din sânge poate atinge niveluri foarte ridicate.

Însă injectarea de insulină poate duce la scăderea periculoasă a nivelului de zahăr din sânge, astfel că persoanele cu diabet de tip I trebuie să îşi verifice în mod regulat glicemia, pentru a se asigura că aceasta se încadrează între valorile normale.

Experţii în diabet caută de foarte mult timp moduri de a uşura controlarea glicemiei şi de a o face mai accesibilă pacienţilor, iar aici intervine insulina „inteligentă”.

Cercetătorii dezvoltă câteva tipuri diferite de insulină „inteligentă”, dar toate sunt realizate în aşa fel încât să se activeze când nivelul glicemiei este prea ridicat şi să se dezactiveze când glicemia revine la normal.

Doctorul Danny Chou de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) testează o astfel de insulină inteligentă pe care a dezvoltat-o în laborator alături de colegii săi. Este vorba despre o versiune modificată chimic a insulinei obişnuite, cu timp lung de acţiune.

Varianta lui Chou conţine un set suplimentar de molecule lipite la capătul care uneşte insulina de proteinele care circulă în sânge. Atât timp cât este ataşată de proteinele din sânge, insulina este dezactivată. Când nivelul de zahăr din sânge creşte, insulina inteligentă se activează – glucoza se leagă de insulină şi o face să acţioneze.

„Scopul meu este să fac viaţa diabeticilor mai uşoară şi mai sigură. Este o un pas înainte important în ceea ce priveşte terapia cu insulină”, a declarat cercetătorul Danny Chou.

„Pentru mulţi oameni care trăiesc cu diabet de tip I, obţinerea nivelului bun al glicemiei este o luptă zilnică. O doză prea mare de insulină poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă hipoglicemie, iar prea puţină insulină înseamnă hiperglicemie, ceea ce poate afecta grav sănătatea pe termen lung”, a spus Karen Addington, reprezentantă a organizaţiei Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF), care finanţează cercetarea în domeniul insulinei „inteligente”.

„O insulină inteligentă ar elimina hipoglicemia pe care diabeticii de tip I o urăsc cel mai mult. Le-ar permite persoanelor cu diabet de tip I să obţină un control aproape perfect al nivelului de zahăr din sânge, totul cu o singură injecţie pe zi sau chiar pe săptămână. Este foarte interesant”, a mai spus Karen Addington.

Diabetul poate fi de două feluri: de tip I şi de tip II. În cazul diabetului de tip I, care reprezintă circa 10% din toate cazurile de diabet, sistemul imunitar al organismului distruge celulele care produc insulină. Diabetul de tip II apare atunci când organismul fie nu produce destulă insulină, fie celulele nu reacţionează la ea.

Tratamentul cu insulină este necesar întotdeauna în cazul diabetului de tip I, în timp ce persoanele cu diabet de tip II îşi pot controla nivelul glicemiei printr-o dietă sănătoasă, un program de exerciţii şi monitorizarea nivelului de zahăr din sânge.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase