Home » D:News » Sonda spaţială Rosetta va face o manevră riscantă pentru a se apropia de cometa „Ciuri”

Sonda spaţială Rosetta va face o manevră riscantă pentru a se apropia de cometa „Ciuri”

Publicat: 19.06.2015
Sonda spaţială Rosetta va face o manevră riscantă pentru a se apropia de cometa „Ciuri”
Sonda spaţială Rosetta va efectua o manevră riscantă şi se va apropia de cometa "Ciuri", pentru a beneficia de o comunicare mai bună cu un robot aflat pe suprafaţa acesteia, Philae, care va realiza o serie de experimente ce ar putea conduce la descifrarea unora dintre secretele Universului.

Robotul Philae i-a surprins pe oamenii de ştiinţă de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), weekendul trecut, după ce a ieşit din „hibernare” şi a transmis un semnal către Terra, informează Reuters. Robotul a realizat o coborâre istorică pe cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, supranumită „Ciuri”, în noiembrie 2014, însă structura sa a avut de suferit întrucât, după ce a efectuat două salturi pe suprafaţa corpului ceresc, Philae s-a poziţionat într-o zonă lipsită de lumină, iar bateriile sale solare s-au descărcat.

Pe măsură ce cometa „Ciuri” se apropie tot mai mult de Soare, cercetătorii speră că Philae va putea să înmagazineze suficientă energie în bateriile sale şi să îşi reia experimentele programate.

Dar, pentru a primi datele transmise de robot, sonda Rosetta va trebui să se apropie de cometă – pe o orbită de circa 180 de kilometri. În prezent, sonda europeană orbitează cometa „Ciuri” la o altitudine cuprinsă între 220 şi 240 de kilometri.

Această manevră este considerată una riscantă, deoarece, pe măsură ce cometa se apropie tot mai mult de Soare – va ajunge la o distanţă minimă faţă de Soare pe 13 august -, „Ciuri” va emite tot mai mult praf şi gaze care riscă să obtureze echipamentele pe care Rosetta le foloseşte pentru a se orienta în spaţiu.

Oamenii de ştiinţă speră că eşantioanele ce vor fi obţinute de Philae prin foraj la nivelul scoarţei acestei comete – ce are un diametru de 3-5 kilometri – vor contribui la descifrarea unora dintre secretele Universului.

Cometa „Ciuri” se apropie tot mai mult de Soare – în prezent se află la o distanţă de 210 milioane de kilometri -, iar robotul Philae a reuşit să iasă din starea de hibernare graţie ameliorării coeficientului de luminozitate şi creşterii temperaturii ambientale.

Sonda europeană Rosetta este primul vehicul spaţial care a reuşit să ajungă pe orbita unei comete, aflată la o distanţă de 510 milioane de kilometri de Terra. Rosetta a ajuns lângă cometa 67P / Ciuriumov-Gherasimenko în luna august, după o călătorie de peste zece ani prin spaţiu şi va rămâne pe orbita ei timp de circa un an.

Citeşte articolul integral în Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase