Home » D:News » OMS: Tuberculoza rivalizează cu SIDA şi riscă să devină o cauză de deces majoră pe plan mondial

OMS: Tuberculoza rivalizează cu SIDA şi riscă să devină o cauză de deces majoră pe plan mondial

10.29.2015
OMS: Tuberculoza rivalizează cu SIDA şi riscă să devină o cauză de deces majoră pe plan mondial
Tuberculoza a rivalizat pentru prima dată în istorie cu SIDA în 2014 şi riscă să devină una dintre principalele cauze ale deceselor provocate de maladiile infecţioase pe plan mondial, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), într-un raport publicat miercuri, informează Reuters.

Potrivit experţilor OMS, în 2014, 1,1 milioane de persoane au murit în lumea întreagă din cauza tuberculozei. În aceeaşi perioadă menţionată, SIDA a ucis 1,2 milioane de persoane pe plan mondial, iar 400.000 dintre aceste persoane erau infectate atât cu HIV, cât şi cu tuberculoză.

Medicul Mario Raviglione, directorul programului de combatere a tuberculozei din cadrul OMS, consideră că noul raport al acestei organizaţii reflectă creşterea considerabilă înregistrată în ultimul deceniu în ceea ce priveşte accesul populaţiei infectate cu HIV la tratementele medicale existente, fapt ce a ajutat un număr mare de pacienţi să supravieţuiască infecţiei cu virusul care declanşează SIDA. Pe de altă parte, raportul OMS reflectă disparităţile considerabile care există în cazul finanţărilor alocate programelor de cercetări ştiinţifice ce vizează cele două boli.

„Vestea cea bună este că tratamentele contra tuberculozei au salvat aproximativ 43 de milioane de vieţi începând din anul 2000”, dar, ţinând cont de faptul că cele mai multe cazuri de tuberculoză pot fi tratate cu succes, rata deceselor cauzate de această boală a rămas „inacceptabil de ridicată”, a precizat Mario Raviglione.

Raportul conţine date din 205 ţări şi teritorii şi vizează diverse aspecte ale tuberculozei, inclusiv formele bolii rezistente la medicamente, programele de cercetare şi dezvoltare de medicamente şi cele de finanţare a acestor proiecte.

Aproximativ 6 milioane de cazuri noi de tuberculoză au fost raportate medicilor de la OMS în 2004, reprezentând mai puţin de două treimi din numărul total (9,6 milioane) de infecţii estimate pe plan mondial pentru anul trecut.

Din cele 480.000 de cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente estimate în 2014 – o formă a bolii care este rezistentă la două dintre cele mai puternice medicamente antituberculoase -, doar un sfert au fost diagnosticate.

Grania Brigden, directorul diviziei medicale din cadrul organizaţiei Médicins Sans Frontières, a declarat: noul raport al OMS „ar trebui să fie un semnal de alarmă care ne spune că ne aşteaptă o cantitate uriaşă de muncă înainte de a reduce povara exercitată de această boală străveche, dar care poate fi vindecată”.

Diferenţele de finanţare reprezintă o problemă-cheie, spune Mario Raviglione, potrivit căruia finanţarea internaţională contra HIV/SIDA este de zece ori mai mare decât finanţarea contra tuberculozei: 8 milioane de dolari sunt cheltuite pe medicamente anti-HIV/SIDA şi doar 800.000 contra tuberculozei.

O parte a acestei disparităţi provine din faptul că HIV şi SIDA afectează în mare parte ţări sărace din Africa, în timp ce tuberculoza este mai des întâlnită în ţări precum India şi China, care sunt capabile într-o mai mare măsură să îşi finanţeze programele interne de luptă împotriva infecţiilor cu tuberculoză.

Sursa: Mediafax