Home » D:News » Descoperire de proporţii: cel mai îndepărtat roi galactic din istoria observaţiilor astronomice

Descoperire de proporţii: cel mai îndepărtat roi galactic din istoria observaţiilor astronomice

Publicat: 05.11.2015
O echipă de astronomi a descoperit prin intermediul a două telescoape NASA, WISE şi Spitzer, o aglomerare de galaxii extraordinar de îndepărtată, aflată la 8,5 miliarde de ani lumină distanţă şi care reprezintă cea mai îndepărtată structură cosmică observată în istoria astronomiei, conform UPI.

Acest roi galactic cuprinde mii de galaxii, iar fiecare galaxie este formată la rândul ei din miliarde de stele. Galaxiile mai apropiate din acest roi sunt mai vechi şi mai mari decât celelalte (din roi), fiind rezultatul unor procese de canibalism galactic — de-a lungul timpului au înglobat galaxiile mai mici aflate în apropiere.

Cele două telescoape, WISE şi Spitzer funcţionează în tandem pentru acest gen de observaţii, potrivit Agerpres. În timp ce WISE oferă o perspectivă de ansamblu asupra profunzimilor în spaţiu-timp ale Universului, telescopul Spitzer îi ajută pe astronomi să localizeze cu mai mare acurateţe cele mai îndepărtate structuri cosmice.

„Doar datorită combinării datelor adunate de telescoapele Spitzer şi WISE am putut realiza această descoperire”, a comentat Anthony Gonzalez, astronom de la Universitatea din Florida.

Uriaşul roi galactic a primit denumirea „Massive Overdense Object” (MOO) J1142+1527, iar cum lumina radiată de acest roi galactic are nevoie de 8,5 miliarde de ani pentru a ajunge la Pământ, descoperirea sa oferă o fereastră înapoi în timp spre o perioadă în care Universul era relativ tânăr, având doar aproximativ 5,5 miliarde de ani.

Descoperirea acestui roi galactic îi poate ajuta pe astronomi şi pe astrofizicieni să înţeleagă mai multe despre modul în care a evoluat Universul.

„Pornind de la înţelegerea noastră cu privire la modul în care roiurile galactice s-au dezvoltat încă de la începuturile Universului, putem trage concluzia că acest roi este unul dintre cele mai masive cinci astfel de structuri galactice din acea perioadă a Universului”, a comentat şi Peter Eisenhardt, membru al echipei WISE de la NASA Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

„Odată ce vom descoperi mai multe astfel de roiuri galactice ultra-masive, vom putea studia modul în care galaxiile au evoluat în aceste medii extreme”, a mai precizat şi Anthony Gonzalez.

Studiul despre acest roi galactic a fost publicat în ultimul număr al revistei Astrophysical Journal Letters.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase