Prima pagină D:News

Satelitul care s-ar putea transforma în inelul planetei Marte

Redactia Descopera.ro | 12.02.2015 | ● Vizualizări: 1333

Phobos, satelitul lui Marte, s-ar putea transforma în inelul planetei roşii în câteva zeci de milioane de ani, după ce va intra în coliziune cu aceasta, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Geoscience, citat de begeek.fr.

Phobos este unul dintre cei doi sateliţi ai planetei Marte. Mai mare decât Deimos, celălalt satelit, Phobos măsoară 27 de kilometri în partea sa cea mai lată şi îl desparte de planeta roşie o distanţă de 6.000 de kilometri.

Phobos are însă o orbită în formă de spirală, care îl apropie puţin câte puţin de planeta roşie. Deşi procesul de apropiere este unul lent, satelitul va sfârşi prin a se ciocni de Marte, în 20-40 de milioane de ani, spun autorii noului studiu.

"Cercetătorii ştiau deja de mai multe decenii că Phobos se apropie încet de Marte, cu o viteză de câţiva centimetri pe an", a explicat Benjamin Black, coautor al acestui studiu, profesor la universitatea americană Berkeley.

În urma analizei datelor de care dispun, cercetătorii au concluzionat că elementele mai puţin dense ale satelitului Phobos vor forma un inel în jurul lui Marte, în timp ce cele mai dense se vor ciocni de planeta roşie determinând formarea unor cratere la suprafaţa acesteia.

Deşi Phobos se apropie inexorabil de Marte, nu acelaşi este cazul Lunii, satelitul Terrei. În fapt, Luna se îndepărtează de Terra, ceea ce exclude un scenariu similar lui Phobos.

Specialiştii mai spun că, dimpotrivă, Neptun şi Triton, satelitul acestei planete, riscă să aibă acelaşi destin ca Marte şi Phobos.

Sursa: Mediafax