Home » D:News » Misterul morţii lui Ötzi a fost elucidat. Cum a sfârşit celebrul ”Om al Gheţurilor” – FOTO

Misterul morţii lui Ötzi a fost elucidat. Cum a sfârşit celebrul ”Om al Gheţurilor” – FOTO

Publicat: 27.12.2015
Ötzi a trăit în urmă cu aproximativ 5000 de ani.

Pe 19 septembrie 1991, doi turişti germani, Helmut şi Eirka Simon, explorau zona ce desparte cărările Hauslabjoch şi Tisenjoch, din Munţii Alpi. La un moment dat, cei doi descoperă ceea ce ei credeau a fi cadavrul unei persoane recent decedate. În zilele următoare, rămăşiţele umane au fost scoase din gheaţa unde erau blocate şi transportate la Institutul de Medicină Legală din Innsbruck, împreună cu obiectele descoperite în imediata vecinătate a cadavrului.

Foto: South Tyrol Museum of Archaeology

Mesaj trist după moartea Iulianei Gătej. Ce a putut scrie un fost coleg

Medicii legişti, împreună cu arheologii Muzeului Tirolului de Sud din Bolzano, au ajuns la concluzia că descoperirea făcută de cei doi turişti germani reprezintă mumia unui bărbat, care a trăit între anii 3359 şi 3105 î.Hr. Mumia a fost denumită „Ötzi”, după numele munţilor unde a fost descoperită, Alpii Ötztal, aflaţi la graniţa dintre Austria şi Italia.

Foto: South Tyrol Museum of Archaeology

Analizele efectuate pe cadavrul bărbatului au scos la iveală informaţii privind starea lui de sănătate, dar şi modul în care a decedat. Astfel, s-a putut cunoaşte faptul că Ötzi a suferit de sindromul Lyme, prezentând totodată simptomele intoxicării cu arsenic, apărută în timpul procesului de prelucrare a cuprului. 

Foto: South Tyrol Museum of Archaeology

Până nu demult, specialiştii erau de părere că Ötzi nu ar fi murit din cauza acestor afecţiuni, ci într-o confruntare violentă, în timpul căreia a fost străpuns cu săgeţi şi lovit în cap cu un obiect contondent. La scurt timp, Ötzi ar fi reuşit, totuşi, să scape şi să fugă, dar a fost prins şi omorât. Cercetări recente demonstrează faptul că lucrurile nu au stat tocmai aşa.

Foto: South Tyrol Museum of Archaeology

Pentru a elucida misterul morţii lui Ötzi, oamenii de ştiinţă au folosit mecanismele nanotehnologiei, pentru a detecta moleculele de fibrină din sângele coagulat detectat pe suprafaţa rănii provocate de una dintre săgeţi. Fibrina este o proteină care se găseşte în compoziţia sângelui şi a limfei şi care intervine în timpul procesului de coagulare.

Rezultatele analizelor întreprinse de cercetătorii italieni şi austrieci au scos la iveală faptul că Ötzi a murit la foarte scurt timp după ce a fost atacat. El a fost atacat cu arcuri cu săgeţi şi bâte. Săgeţile i-au provocat lui Ötzi răni puternice, însă moartea s-a produs, cel mai probabil, în momentul în care a fost lovit la cap.

Sursa: listverse.com

Maşinile second hand în rate. Iată care sunt condiţiile

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase