Prima pagină D:News

FELICITĂRI DE CRĂCIUN vechi. Mesaje şi urări de Crăciun din perioada interbelică şi imediat după - FOTO

Redactia Descopera.ro | 12.24.2019 | ● Vizualizări: 44832

FELICITĂRI DE CRĂCIUN. Felicitările clasice par pentru unii ceva învechit, într-o eră a felicitărilor virtuale şi SMS-urilor. Pentru alţii reprezintă însă amintirea clipelor copilăriei.

FELICITĂRI DE CRĂCIUN. Prima felicitare de Crăciun s-a vândut la Londra, în 1843, după apariţia timbrului poştal. Imaginea înfăţişa trei generaţii ale unei familii care ţineau un toast pentru destinatarul felicitării. Pe felicitare apărea mesajul ''Happy Christmas'' (Crăciun Fericit).

MESAJE DE CRĂCIUN. O colecţie de urări, mesaje, felicitări şi sms-uri frumoase pentru un Crăciun Fericit

Englezii conservatori au fost scandalizaţi de apariţia în imagine, alături de paharul cu vin, a unui copil, însă oamenii de rând au fost cuceriţi pe loc, astfel că 2050 de felicitări au fost tipărite şi vândute în acel an pentru un şiling bucata.

Felicitările de Crăciun s-au răspândit rapid în toată lumea. În perioada interbelică, în România, trimiterea unei felicitări era un fapt obişnuit. Cele mai multe erau trimisă, însă, de Familia Regală şi artistocraţie.

Unele dintre felicitări erau produse în serie, altele erau făcute la comandă de pictori şi graficieni. Felicitările erau, de regulă, transmise prin intermediul servitorilor. Uneori erau duse personal destinatarului şi lăsate majordomulului, caz în care unul dintre colţuri era îndoit pentru a dovedi că expeditorul a făcut efortul de a veni personal.

FELICITĂRI DE CRĂCIUN. Acestea conţineau mesaje precum ''Sărbători Fericite'', ''Crăciun Fericit'', ''La Mulţi ani'', dar şi alte urări şi mici poezioare. Unii scriau chiar pe partea unde era desenul respectiv, lucru frecvent înainte de Primul Război Mondial, după cum puteţi vedea în imaginea de mai jos.

Felicitare de Crăciun din 1904

După instaurarea regimului comunist, felicitările au continuat să se trimită într-un ritm şi număr foarte mare. Moş Crăciunul din ele a fost, însă, înlocuit de Moş Gerilă, iar "Crăciun fericit" a fost înlocuit cu "La mulţi ani". Totodată, Decembrie era luna cadourilor, iar bradul de Crăciun a devenit "pom de iarnă". Ilustratele cu urări erau trimise prin poştă.

FELICITĂRI DE CRĂCIUN. Mai jos, găsiţi câteva felicitări care se trimiteau de Crăciun în prima jumătate a secolului trecut:

Felicitare de Crăciun din 1915.

Felicitare de Crăciun, pictată manual, 1923

Felicitare de Crăciun din 1927, pictată manual şi aurităFelicitare de Crăciun - Moş Gerilă, în perioada comunistăFelicitare de Crăciun - Scena Romantică 1915Felicitare de Crăciun din 1930

Felicitare de Crăciun trimisă de Patriarhul Nicodim în 1941