Home » D:News » De ce este bine să fii generos?

De ce este bine să fii generos?

Publicat: 24.12.2015
De ce este bine să fii generos?
Gesturile de bunătate sau politeţe ajută la o sănătate psihică mai bună. La această concluzie au ajuns cercetătorii americani, care au făcut un studiu privind impactul gesturilor generoase asupra creierului uman.

Fie că ţineţi uşa deschisă pentru cineva, ajutaţi o bătrânică să traverseze strada sau propriul copil să-şi facă temele, efectul acestor gesturi este acelaşi, potrivit cercetătorilor: îmbunătăţirea sănătăţii mintale.

Oricât de mici ar fi gesturile de generozitate, ele îi ajută pe oameni să facă faţă mai bine situaţiilor stresante şi să atenueze impactul problemelor de zi cu zi, spun savanţii de la Universitatea Yale.

Autorii studiului publicat în Clinical Psychological Science au făcut un sondaj telefonic pe un eşantion de 77 de adulţi, pe care i-au întrebat cât de stresantă le-a fost ziua şi dacă au ajutat pe cineva.

Participanţii cu vârste între 18 şi 44 de ani au fost solicitaţi apoi să-şi evalueze singuri sănătatea mintală. Rezultatele arată că persoanele care au făcut mai multe gesturi de generozitate sau de politeţe au înregistrat un grad zilnic mai mare de emoţii pozitive şi în general o stare psihică mai bună.

„Zilele stresante ne fac de obicei să fim prost dispuşi. Descoperirile noastre sugerează însă că dacă facem mici gesturi de bunătate faţă de alţii, cum ar fi să ţinem uşa deschisă pentru cineva, nu ne vom simţi la fel de prost în acele zile”, spune autoarea studiului, Emily Ansell, citată de The Independent.

Există şi alte metode pentru a avea o sănătate mintală bună. Unii medici recomandă ruperea monotoniei, angajarea în activităţi de voluntariat şi evitarea alcoolului şi a drogurilor.

Specialiştii ne recomandă de asemenea să ne facem timp pentru hobby-uri, proiecte preferate sau pentru citit. Nu trebuie ocolite nici cuvintele încrucişate, lucratul în grădină, lecţiile de dans, învăţarea unei limbi străine sau cântatul la un instrument.

Potrivit experţilor, o persoană din cinci poate să aibă o problemă psihiatrică. În prezent, depresia ocupă locul trei în lume, însă ar putea urca o poziţie, după bolile cardiovasculare.

Sursa: Rador
 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase