Home » D:News » Cea mai detaliată fotografie a Căii Lactee – FOTO

Cea mai detaliată fotografie a Căii Lactee – FOTO

Publicat: 28.02.2016
Telescopul APEX (Atacama Pathfinder EXperiment) din Chile a finalizat cea mai detaliată fotografie a Căii Lactee realizată până în prezent.

Studiul, în cursul căruia a fost cartografiată acea parte a galaxiei vizibilă din emisfera sudică, a reuşit să capteze o arie de patru ori mai mare decât cele anterioare. În noua imagine pot fi văzute grupuri de stele aflate în formare şi gaz rece.

Imaginea la dimensiunea originală (276.9 MB) şi în diferite formate poate fi obţinută de aici.

Telescopul APEX este coordonat în colaborare cu Observatorul European din Emisfera Sudică (ESO) şi localizat la 5.100 de metri desupra nivelului mării, în platoul Chajnantor din regiunea Atacama.

Leonardo Testi, reprezentant al ESO, a declarat că noua cercetare le-a permis astronomilor să exploreze mult mai bine spaţiul interstelar foarte dens al propriei noastre galaxii, Calea Lactee. Datele astfel obţinute vor contribui cu siguranţă la noi observaţii şi descoperiri, a mai afirmat Testi.

Planul sudic al Căii Lactee – extras din fotografia completă

Sursa: Rador

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase