Home » D:News » Lucrările controversatului artist Damien Hirst au devenit extrem de periculoase. Ce a început să curgă din ele – FOTO+VIDEO

Lucrările controversatului artist Damien Hirst au devenit extrem de periculoase. Ce a început să curgă din ele – FOTO+VIDEO

Publicat: 26.04.2016
Artistul britanic Damien Hirst şi-a construit reputaţia şi notorietatea în anii ’90 printr-un set de lucrări, care au implicat animale moarte conservate în rezervoare cu formaldehidă.

Lucrările de artă au stârnit controverse în lumea artei, dar şi în presă. Recent, o echipa de chimişti, care au testatun nou tip de senzor chimic, au dat alarma.

Sculpturile, care includ copurile moarte ale unui miel şi al unui viţel tăiat în jumătate, au prezentat semne de scurgere a unui gaz periculos de la formaldehidă, când se aflau într-o expoziţie din galeria Tate Modern din Londra, în 2012.

Echipa de cercetători a detectat că rezervoarele emiteau un fum periculos la niveluri de 5 părţi per milion (ppm), cifră care este de 10 ori mai mare decât limita recomandată de 0,5 ppm.

„Atunci când formaldehida este prezentă în aer la niveluri mai mari de 0,1 ppm, unele persoane pot avea efecte adverse precum: ochi umezi; senzaţii de arsură în ochi, nas şi gât; tuse; respiraţie şuierătoare; greaţă şi iritarea pielii. Efectele pe termen lung sunt neclare, dar există dovezi că acestea ar putea fi legate de cancer”, a notat pe site-ul său Institutul Naţional american de Cancer.

Sursa foto:Bosc d’Anjou/Flickr

Testele de la Palatul de Vară de la Beijing au arătat că, de asemenea, a fost găsită formaldehidă gazoasă în apropierea unora dintre operele lor, care nu includ ”lucrări” de-ale lui Hirst.

Damien Hirst a postat o declaraţie pe site-ul său, spunând că riscul pentru sănătatea publică a fost minim, dar în acelaşi timp condamnă acurateţea studiului.

„Noi realizăm regulat teste, iar experţii noştri spun, conform rapoartelor acestui studiu, că nivelurile înalte, periculoase s-ar face simţite la nivelul ochiilor şi printr-un disconfort fizic grav. Nicio astfel de plângere nu a fost înregistrată în timpul expoziţiei noastre sau la orice alte show-uri sau situri care conţin lucrările de formaldehidă. Noi nu credem că a existat risc pentru publicul larg”, notează Damien Hirst pe site-ul său.

„Tate pune întotdeauna siguranţa personalului şi a vizitatorilor săi pe primul loc şi vom lua toate măsurile de precauţie necesare în timpul instalării şi afişării expoziţiilor noastre. Aceste lucrări conţineau o soluţie de formaldehidă diluată, care a fost conţinută în rezervoare sigilate”, a  declarat un purtător de cuvânt de la Galeria Tate Modern din Londra.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase