Home » D:News » 20 de sfaturi frecvente despre sănătate care sunt total false

20 de sfaturi frecvente despre sănătate care sunt total false

Publicat: 28.08.2016
De la morcovii care îţi îmbunătăţesc vederea, până la băutul laptelui, iată 20 de sfaturi despre sănătate care sunt în realitate mituri.

1. Laptele ajută corpul adulţilor

Acest tip de reclamă este foarte bine înrădăcinată în mintea oamenilor. Departamentul de Agricultură din Statele Unite ale Americii a promovat băutul a patru pahare cu lapte pe zi pentru ca adulţii să aibă necesarul de calciu şi vitamina D. Nenumărate studii au demonstrat că nu există o legătură între consumul de lapte şi numărul scăzut de fracturi ale oaselor. 

2. Mâncarea organică este fără pesticide şi mai sănătoasă

Mâncarea organică nu este neapărat lipsită de pesticide şi nu este neapărat mai sănătoasă.

Fermierii care cresc produse organice pot utiliza chimicale care sunt derivate din produse naturale, în unele cazuri sunt mult mai nocive pentru mediu decât cele sintetice. Nivelul pesticidelor atât din mâncarea organică, cât şi din cea non-organică, sunt scăzute neavând un efect negativ în momentul consumării. Consumul mâncării organice nu aduce un aport nutritiv mai mare decât mâncarea non-organică.

3. Este în regulă să mânănci mâncarea pe care ai scăpat-o pe jos dacă ai ridicat-o în maximum cinci secunde

Regula de cinci secunde nu este reală, bacteriile pot contamina mâncarea în câteva milisecunde.

O serie de teste au demonstrat că mâncărurile moi atrag mai repede bacteriile decât mâncarea uscată, dar nu există un timp în care aceasta este ,,sigură”.

4.Chimicala triptofan din curcan te face somnoros

Triptofanul este un aminoacid care ajută creierul să se relaxeze, producând senzaţia de somnolenţă. Însă nu doar curcanul conţine triptofan, brânza cedar are o concentraţie mult mai mare din acest amino acid. Experţii afirmă că carbohidraţii, alcoolul şi în general mesele copioase produc starea de somnolenţă.

5. Ciocolata produce acnee

Timp de câteva luni cercetătorii au hrănit zeci de persoane cu batoane cu o concentraţie de 10 ori mai mare de ciocolată decât cele normale şi zeci de batoane care imitau gustul de ciocolată. După ce au numărat coşurile de pe feţele participanţilor nu au descoperit nicio diferenţă între cei care au mâncat batoane cu ciocolată şi cei care nu au mâncat.

6.Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă

Merele sunt pline de vitamina C şi fibre, ambele sunt importante pentru sănătatea pe termen lung a oamenilor, dar nu sunt singurul lucru de care corpul are nevoie. Dacă corpul va fi atacat de un virus sau o bacterie, un măr nu va putea rezolva problema,

7. Zahărul natural, precum mierea, este mult mai sănătos decât zahărul procesat

Un baton  de cereale care are miere în loc de fructoză nu este mai bun pentru sănătate.

Zahărul din produsele naturale, cum ar fi fructele sau produsele sinteice, este acelaşi  ,,Cercetătorii ar fi surprinşi să audă despre superioritatea mierii din moment ce nu există niciun consens al efectelor biologice ale fructozei sau ale mierii,” a declarat profesorul Alan Levinovitz

Problema este că produsele sintetice precum bomboanele conţin o doză mult prea mare de zahăr.

8. Cafeaua opreşte creşterea

Majoritatea cercetărilor nu au descoperit nicio corelaţie între consumul de cofeină şi dezvoltarea oaselor copiilor. La adulţi consumul de cafea poate limita uşor absorbţia de calciu, dar impactul este atât de mic încât o lingură cu lapte ar putea anula efectele unei ceşti de cafea.

9. Consumul de îngheţată poate înrăutăţi răceala

Ideea conform căreia lactatele cresc producţia de mucus nu este adevărată conform unor cercetări. ,,De fapt, produsele lactate îngheţate pot calma un gât iritat,” a declarat un membru al echipei.

10. Zahărul dă aceiaşi dependenţă precum heroina

În 2009, în cartea ,,Fat Change”, era susţinut faptul că zahărul stimulează creierul la fel ca tutunul, alcoolul, cocaina sau heroina, dând acelaşi nivel de dependenţă. Autorul cărţii susţine că unele studii au dovedit că zahărul stimulează aceleaşi părţi ale creierului care sunt stimulate atunci când bem alcool sau când avem parte de relaţii intime. În cadrul acestor studii ştiinţifice, problema este că radiografiile nu au dovedit semne exacte ale dependenţei. Cercetătorii nu ştiu încă cum arată dependenţa în creierul uman.

11. Zahărul şi ciocolată sunt afrodisiace

În secolul XIX, înainte ca zahărul să provoace diabet sau hiperactivitate, era considerat un stimulent sexual în cazul femeilor, al copiilor şi în mod controversat în cazul celor săraci. 

Însă nu există dovezi care să confirme aceste supoziţii.

12. Zahărul provoacă hiperactivitate în rândul copiilor

În cadrul numeroaselor studii, cercetătorii au încerat să demonstreze această afirmaţie. Mitul provine din 1974, când doctorul William Crook a scris o scrisoare către Academia Americană de Pediatrie, pe care aceştia au publicat-o ,,În ultimi trei ani am început să conştientizez că zahărul produce hiperactivitate,” scria în scrisoare.

O scrisoare nu poate egla numeroasele studii, conform National Institute of National Health. ,,Ideea că zahărul rafinat produce ADHD este foarte populară, dar majoritatea cercetărilor au discreditat afirmaţia”.

13. Sângele se face albastru atunci când nu mai există oxigen

Sângele îşi schimbă culoarea în roşu închis atunci când nu mai transportă oxigen, însă acesta pare albastru pentru că este acoperit de mai multe straturi de ţesut care îi schimbă culoarea.

14. Oamenii au cinci simţuri

Văzul, auzul, simţul tactil şi gustul sunt doar câteva dintre simţuri. Balansul, temperatura, percepţia timpului, propriocepţia, nocicepţia sunt unele dintre cele mai necunoscute simţuri.

15. Himenul est un strat care blochează vaginul femeilor

Himenul este o membrană subţire care blochează parţial vaginul, dacă femeia se naşte cu el. Multe activităţi, nu doar sexul, pot deteriora himenul, inclusiv exerciţiile fizice sau tampoanele interne.

16. Consumul de morcovi te face să vezi mai bine pe timpul nopţii

Vitamina A este un nutrient care se găseşte în morcovi şi este benefic pentru sănătatea ochilor şi ajută persoanele care au deficienţe de vedere. Dar nu vor putea să îşi ofere vedere nocturnă.

Mitul probabil a început în timpul propagandei Britanice din al Doilea Război Mondial.

16  Sarcina te face să gândeşti ca un copil

Unele studii care au examinat memoria femeilor în timpul sarcinii au demonstrat că există mici efecte asupra creierului în timp ce alte studii nu au arătat niciun efect negativ. Există dovezi care susţin că femeile gravide devin mai inteligente şi mai organizate, conform unui studiu pe şoareci.

17. Părul şi unghiile continuă să crească după moarte

Un alt mit, de fapt pielea se strânge în momentul morţii, dând impresia că părul şi ungiile au crescut.

18. Oamenii nu pot dezvolta noi celule ale creierului

Oamenii nu se nasc cu toate celulele de care au nevoie. Există nenumărate dovezi conform cărora creierul continuă să producă celule, în unele regiuni la maturitate, procesul se numeşte neurogeneză.

19. Guma pe care o ingerăm se va digera în şapte ani

Majoritatea compoziţiei din gumă este nedigerabilă, dacă este înghiţită aceasta va trece prin intensite şi va ieşi pe partea cealaltă. Singurul moment în care o gumă de mestecat a creat probleme a fost atunci când a fost înghiţită o dată cu alte obiecte nedigerabile. Un băiat de patru ani a suferit un blocaj gastrointenstinal din cauza unei mingi de gumă de mestecat cu patru monede în ea.

20. Cuptorul cu microunde poate provoca cancer

Radiaţiile de la microunde nu cauzează cancer, doar unele tipuri de radiaţii produc boala, în funcţie de doză. Radiaţiile solare pot provoca cancer, dar ajută şi la crearea vitaminei D.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Încă un mit infirmat de ştiinţă: sexul arde mult mai puţine calorii decât se credea până acum!

 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase