Home » D:News » Americanii au îngropat în urmă cu aproape 60 de ani 600 de rachete balistice în gheaţa din Arctica. Acum acestea reprezintă un pericol uriaş

Americanii au îngropat în urmă cu aproape 60 de ani 600 de rachete balistice în gheaţa din Arctica. Acum acestea reprezintă un pericol uriaş

Americanii au îngropat în urmă cu aproape 60 de ani 600 de rachete balistice în gheaţa din Arctica. Acum acestea reprezintă un pericol uriaş
Publicat: 19.09.2016
În timpul Războiului Rece, Statele Unite ale Americii îşi puneau la punct strategia de apărare prin amplasarea armelor nucleare la câteva minute de bazele şi oraşele sovietice.

Unul dintre proiectele cele mai ambiţioase a fost implantarea rachetelor balistice în stratul de gheaţă al Groenlandei.

În 1959, corpul de ingineri ai armatei au realizat tabăra Century, ce cuprindea o reţea de tuneluri săpate în interiorul îngheţat al suprafeţei Groenlandei. Până în 1962, situl a fost punctul central al ,,Proiectului Viermele de Gheaţă”, plan prin care se dorea implementarea unei şine de tren sub suprafaţă  îngheţată care servea ca depozit pentru 600 de rachete balistice. În acele timpuri, între 85 şi 200 de soldaţi au trăit şi lucrat în baza militară arctică. Un reactor nuclear oferea electricitate sitului.

Armata a abandonat tabăra în 1967, în urma lor lăsând o mulţime de deşeuri, unele radioactive. În cadrul unei lucrări publicată în Geophysical  Research Letters sunt scoase în evidenţă consecinţele acestei decizii.

Schimbările climatice din zonele arctice au progresat cu repeziciune. Cercetătorii au descoperit că nivelul gheţii topite din jurul taberei Century creşte anual, ceea ce înseamnă că deşeurile lăsate în urmă de soldaţi vor ieşi la suprafaţă. Aceştia au estimat că fenomenul va avea loc peste 88 de ani.

,,Deşeurile ar fi ieşit oricum la suprafaţă, ceea ce schimbările climatice au reuşit să realizeze este accelerarea procesului,” a declarat James White, de la Universitatea din Colorado.

Toate deşeurile, inclusiv uleiurile, vor reprezenta un hazard natural în momentul în care îşi vor face apariţia.

Ironic, în Tabăra Century, cercetătorii au adus pentru prima dată în discuţie problema schimbărilor climatice. 

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase