Home » D:News » Povestea alegătorului american de 105 ani. ”Avem o mulţime de oameni nebuni”

Povestea alegătorului american de 105 ani. ”Avem o mulţime de oameni nebuni”

Povestea alegătorului american de 105 ani. ”Avem o mulţime de oameni nebuni”
Publicat: 08.11.2016
Ruth Littman s-a născut înainte ca femeile să poată vota. Ruth a prins 26 de alegeri prezidenţiale.

Votează din 1932, de când Franklin D. Roosevelt îl critica aspru pe Herbert Hoover. Acum va vota pentru prima femeie preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Littman are 105 ani, relatează Newsweek. (Săptămâna trecută şi-a sărbătorit ziua de naştere cu familia şi prietenii). Ruth, jovială din fire, spune că nu a văzut niciodată o alegere aşa de ciudată. „Mi-e frică”, spune Littman, pe scaunul din camera sa de la centrul pentru bătrâni. „Nu pentru mine, ci pentru cei care vin după mine.”

Când a acordat pentru prima dată un interviu pentru Newsweek în 2015, Ruth a oferit o analiză logică şi asumată a principalilor candidaţi: Spunea atunci despre Donald Trump că-i „necivilizat”, despre Ted Cruz că se comportă „jalnic”, pe Ben Carson îl numea „o oroare” şi despre Bernie Sanders că-i „minunat, dar că nu va intra niciodată în cursa prezidenţială” Acum, când trebuie ales între Trump şi Clinton, alegătoarea în vârstă de 105 de ani, amuzantă şi plină de energie, este la curent cu actualitatea.

„În cazul în care democraţii pierd Camera şi Senatul, vom avea o oligarhie”, spune Ruth. „Când oamenii votează pentru preşedinte, cred că doar acest fapt este important. La fel de importante sunt cele două camere. … În cazul în care republicanii câştiga ambele camere, suntem condamnaţi. Suntem condamnaţi pentru că încet-încet vom fi martorii sfârşitului democraţiei aşa cum o ştiam.”

Iată ce spune Ruth Littman despre Trump, e-mailurile lui Hillary Clinton şi acest circ al alegerilor. „Avem o mulţime de oameni nebuni”, râde ea. „După cum obişnuia bunica mea să spună: „Sunt mai mulţi nebuni în libertate, decât în ​​instituţii speciale”.

Ruth spune că Donald Trump este ignorant în multe privinţe. Discursul său este cel al unui „bolnav mintal”. În schimb, întrebată dacă personal crede că a existat vreo ilegalitate din partea lui Hillary Clinton în scandalul e-mailurilor, Littman mărturiseşte: „Nu ştiu. Nu pot judeca până nu cunosc toate faptele. Cum pot să spun că a făcut ceva greşit până nu ştiu faptele? Nu voi judeca subiectiv.”

Jurnalistul Zach Schonfeld de la Newsweek o întreabă şi ce crede despre Hillary în general, dacă o consideră un candidat puternic. Littmann spune: „Ei bine, desigur, mulţi o pot critica pentru că ei n-au făcut nimic care să fie dezvăluit public. Pentru că, dacă nu ai făcut nimic, îi poţi critica pe toţi ceilalţi. Ce ar fi făcut ei dacă aveau o funcţie importantă?”.

Mai mult, femeia de 105 ani spune că Trump este vinovat de agresiunile verbale şi sexuale asupra femeilor. „Este grosolan, brutal şi nu dă doi bani pe femei (…) Dar femeile foarte rar recunosc abuzurile. La fel ca în vremuri apuse. Întotdeauna într-un caz de abuz, se spune că, de fapt, femeia e blamabilă. Cred că femeile ar trebui să aibă dreptul să facă plângere şi să-i aducă pe vinovaţi în faţa instanţei”, spune Ruth.

„Am urmărit dezbaterile. Hillary este mai educată, e mai inteligentă, are mai multă experienţă. (…) Trump nu e un geniu, deşi se crede astfel. Cred că ar trebuie să meargă să-şi facă un control psihiatric”, adaugă Ruth.

Întrebată pentru cine va vota, Ruth Littman a zâmbit. „Credeţi că am să votez pentru Trump?”

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase