Prima pagină D:News

Un fizician este primul expert român care a ajuns la o comisie europeană importantă

Redactia Descopera.ro | 06.17.2017 | ● Vizualizări: 392
Foto: Linkedin/Mitică Drăguşin     + zoom
Galerie foto (1)

Fizicianul Mitică Drăguşin, directorul de securitate nucleară de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, a devenit primul expert român la Comisia şi Parlamentul European în dezafectarea reactoarelor nucleare şi managementul deşeurilor radioactive.

Fizicianul a fost selectat de Centrul Comun de Cercetare Ştiintifică al Uniunii Europene, la propunerea institutului, scrie Rador.

Academicianul Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară a apreciat că în acest fel România devine exportatoare de cunoştinţe şi servicii.

''Înseamnă foarte mult, înseamnă încheierea unei etape care a fost foarte importantă pentru institut. Dezafectarea înseamnă să redai clădirea circuitului civil, fără restricţii de radioprotecţie sau alte reguli de acces.  ... În lumea aceasta a colaborării internaţionale, îţi faci datoria la nivelul acestor colaborări, dar asta nu înseamnă că diminuezi contribuţia la locul tău de muncă. Nu mai suntem importatori de servicii şi de cunoştinţe ci suntem exportatori de aşa ceva,'' a afirmat Nicolae Zamfir.

Proiectul laserului de mare intensitate de la Măgurele merge la Expoziţia Mondială din Kazakhstan şi cu oferta pentru dezafectarea reactoarelor nucleare de cercetare. Cercetatorii de la Măgurele încearcă astfel să genereze contracte comerciale în domenii de vârf pentru promovarea tehnologiilor şi experţilor din ţara noastră.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Va începe testarea laserului de la Măgurele, de 1.000 de ori mai puternic ca oricare altul din lume

''Laserul de la Măgurele'', folosit pentru tratarea cancerului şi o viitoare misiune pe Marte - VIDEO

NASA: Deşeurile radioactive îngropate în calota glaciară din Groenlanda pot ieşi la suprafaţă . Este ''mormântul de gheaţă''

Franta fata in fata cu problema deseurilor radioactive