Home » D:News » NASA: Deşeurile radioactive îngropate în calota glaciară din Groenlanda pot ieşi la suprafaţă . Este ”mormântul de gheaţă”

NASA: Deşeurile radioactive îngropate în calota glaciară din Groenlanda pot ieşi la suprafaţă . Este ”mormântul de gheaţă”

Publicat: 03.02.2017
Depozitul îngropat în gheaţă ”Camp Century” conţine o cantitate necunoscută de deşeu radioactiv slab şi de PCBs (un compus organic pe bază de clor).

Alături de deşeurile radioactive şi de PCBs, Camp Century mai conţine şi 53.000 de galoane (~200.000 de litri) de combustibil fosil şi 6340 de litri de apă uzată, relatează Daily Mail. Acest loc mai este cunoscut şi sub numele de „mormântul de gheaţă” al Războiului Rece şi se credea că va rămâne închis pentru totdeauna. Acest depozit se găseşte în partea de vest a Groenlandei (imaginea de mai jos) şi este îngropat la o adâncime de aproximativ 30 de metri în calotă.

Totuşi, savanţii estimează că gheaţa care izolează aceste deşeuri se va topi până la sfârşitul secolului, ridicând riscul ca aceste substanţe să fie eliberate.

Noi hărţi ale NASA dezvăluie amploarea acestei pierderi de calotă glaciară, estimând o diminuare a gheţii de 3 metri pe an (imaginea de mai jos).

Zona din jurul Camp Century va fi afectată din 2090, aşa cum este ilustrat pe hartă. Cea mai închisă nuanţă de roşu semnifică cea mai mare pierdere de gheaţă, până la trei metri.

Deşi topirea din jurul zonei nu este iminentă, cercetătorii susţin că apa lichidă topită poate însemna un pericol mult mai devreme. Aceasta poate transporta PCBs mai adânc în gheaţă. Un profil radar al NASA în cadrul Operation IceBridge a fost efectuat pe 2 mai 2011 şi arată anomalii în interiorul calotei glaciare (imaginea de jos).

Camp Century a fost construit în 1959 de către armata Statelor Unite şi probabil se dorea construirea unei baze nucleare pentru rachetele balistice de rază medie care puteau atinge Uniunea Sovietică. Este complet închis în calota glaciară, iar din cauza instabilităţii acesteia, chiar de la mijlocul secolului al XX-lea, oficialii americani au renunţat la proiect în 1963. Proiectul, deşi a fost construit cu aprobarea danezilor, detaliile au fost ţinute secrete. Deşi aceştia s-au retras, au lăsat în urma lor depozitul de deşeuri descris mai sus în articol.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un aisberg gigant este pe cale să se rupă din calota glaciară a Antarcticii. Fisura a crescut cu 18 km în aproape două săptămâni

Cu cât va creşte nivelul mărilor şi oceanelor, ca urmare a topirii masive a calotei glaciare

Cercetătorii au făcut o descoperire îngrijorătoare. Nivelul mării va creşte rapid din această cauză – VIDEO

Se întâmplă ceva ciudat cu Pământul: Antarctica se înalţă cu o repeziciune neaşteptată!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase