Home » D:News » Pacienţii care fac radioterapie nu reprezintă un pericol pentru cei din jur din cauza radiaţiilor

Pacienţii care fac radioterapie nu reprezintă un pericol pentru cei din jur din cauza radiaţiilor

Publicat: 31.08.2017
Pacienţii care fac radioterapie nu reprezintă un pericol pentru cei din jur din cauza radiaţiilor
La ora actuală, radioterapia face parte din protocolul de tratament al multor tipuri de cancer la nivel mondial. Iar românii beneficiază de programe decontate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe care le pot face în spitale autohtone, dotate cu aparatură de ultimă generaţie.
“Aproape toate tipurile de tumori solide au indicaţie de radioterapie într-un anumit moment al tratamentului. Şi în România, ca şi în restul lumii, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerul de sân la femei, cancerul de prostată la bărbaţi, cancerele pulmonare la ambele sexe, tumorile ORL, tumorile digestive, cancerul de rect şi tumorile ginecologice. În plus, depistăm tumori gastrice, sarcoame, tumori cerebrale, şi aproape toate pot beneficia de radioterapie”, spune dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut.
 
Multe dintre aparatele performante disponibile şi în ţara noastră tratează cancerul prin raze X care ţintesc tumorile maligne. Sunt similare celor folosite pentru banalele radiografii, însă diferă dozele şi modul de aplicare.
 
“Radioterapia cu raze X pe care o folosim noi acţionează indirect asupra lanţului ADN din celula tumorală. Între două şedinţe de radioterapie, ţesuturile sănătoase au timp să se refacă. În schimb, celulele tumorale nu au capacitatea de a se regenera şi de a repara acele leziuni induse în lanţul ADN şi, până la urmă, sfârşesc prin a fi distruse de iradiere”, explică specialistul modul în care funcţionează radioterapia.
 
În ultimii ani, tehnologia a evoluat foarte mult şi, astăzi, aparatele disponibile în România reuşesc să trateze cancerele, cu minimum de efecte secundare.
 
“Evoluţia radioterapiei e în două sensuri: tratăm mai bine tumorile, cu doze mai mari şi, în acelaşi timp, protejăm ţesutul sănătos de iradiere. Pacienţii trebuie să înţeleagă că iradierea cu raze X îi poate ajuta şi că nu duc cu ei acasă doza de iradiere. Deci îşi pot ţine nepoţii sau copiii pe genunchi, pentru că nu reprezintă un pericol pentru cei din jur. Efectele secundare sunt legate de inflamaţia indusă de radioterapie şi pentru aceasta există tratamente simptomatice care îi ajută pe pacienţi să facă toate şedinţele până la doza totală prescrisă”, afirmă dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut la Onco Card din Braşov.
 
Conform protocoalelor internaţionale de tratare a cancerului, pe care le aplică şi medicii români în clinicile oncologice, fiecare pacient este evaluat de o comisie formată din chirurg, oncolog, imagist, radioterapeut, anatomopatolog şi alţi specialişti. Astfel, fiecare caz în parte primeşte indicaţii personalizate şi terapii adaptate tipului de cancer care cresc şansele de vindecare.
 
“Vindecarea în cancer înseamnă lipsa semnelor de recidivă peste 5 ani de la tratamentul iniţial. Sunt nenumărate cazuri pe care le vedem la control şi care nu au semne de recidivă. Noi încercăm să “scoatem” practic din statistică fiecare pacient: dacă ştim că radioterapia reduce cu 50 la sută, de exemplu, riscul de recidivă în cancerul de sân, după operaţie completă, încercăm să creştem acel procent cât mai mult. Bineînţeles că sunt nenumărate cazuri spectaculoase, sunt şi cazuri care nu răspund aşa cum ne-am aştepta la tratament şi de aceea, avem nevoie de ajutorul colegilor din alte specialităţi”, spune medicul radioterapeut.
 
În plus, specialistul insistă asupra respectării tuturor şedinţelor de tratament de către pacienţi. Pe lângă sprijinul comisiei oncologice, aceştia pot avea acces la psiholog care îi ajută se treacă peste momentele dificile. 
 
“Dacă pacientul este într-o stare clinică bună şi, în timpul radioterapiei, starea generală nu este afectată de alte boli sau de tratamentul în sine, îl sfătuim să-şi continue activitatea. Sunt pacienţi care continuă să lucreze pe perioada terapiei, sunt pacienţi care, chiar dacă nu merg la serviciu, au o activitate fizică în fiecare zi, se ocupă de micile afaceri, de nepoţi, de grădinărit. Îi încurajez tot timpul să aibă activitate, să nu rămână în aşteptare, să nu se gândească prea mult la boala lor, iar în timpul radioterapiei, pot face asta” , declară dr. Vlad Mihai.
 
În plus, specialistul recomandă respectarea unui stil de viaţă sănătos, dieta echilibrată, mişcarea şi evaluările medicale periodice. Acestea sunt dovedite că reduc riscul apariţiei cancerului.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase