Home » D:News » Efectele dăunătoare ale citatelor motivaţionale

Efectele dăunătoare ale citatelor motivaţionale

Publicat: 16.09.2017
Efectele dăunătoare ale citatelor motivaţionale
Citatele motivaţionale au devenit un adevărat trend pe Facebook, pe e-mail sau chiar pe pereţii clădirilor, însă dacă ajungem să ne ghidăm viaţa exclusiv după ele, atunci efectele acestora pot fi chiar mai dăunătoare pentru noi decât benefice, este de părere psihologul Andra Tănăsescu.
“Cu toţii avem nevoie câteodată de o bătaie pe umăr, de o încurajare pentru a putea merge mai departe, însă aceste încurajări nu mai vin de la oameni, ci din cuvinte înşiruite care să sune frumos. Mai mult decât atât, citatele motivaţionale pe care le regăsim în special pe Facebook sunt utopice, iar gândul la utopie este primul generator de depresie şi anxietate. Totodată, hilar sau nu, citatele motivaţionale pot crea dependenţă sau chiar să aibă efect de tip boomerang, adică să demotiveze, dacă nu ştim cum să ne raportăm la ele sau ne raportăm la ele mult prea des în detrimentul sfaturilor prietenilor sau ale familiei”, declară psihologul Andra Tănăsescu.
 
3 efecte negative ale citatelor motivaţionale
 
Scopul principal al citatelor motivaţionale este evident acela de a … motiva, de a energiza, de a ridica moralul etc, pe scurt, obiectivul acestor mesaje este unul pozitiv. Cu toate acestea, există şi câteva aspecte mai puţin pozitive ale acestor mesaje cu care ne întâlnim atât de des, 3 efecte negative care ne pot afecta armonia vieţii destul de serios.
 
1. Demotivează. “Unul dintre cele mai mari minusuri ale citatelor motivaţionale este acela că pot în realitate să demotiveze. Atunci când oferă o imagine de ansamblu prea mare, grandioasă, pot avea ca efect scăderea curajului şi a motivaţiei. „Dream big or go home” sau „Dream big or not at all” – pot tăia elanul oricui. Sunt persoane care se pot speria încă de la început de un vis care este mult mai mare faţă de ce sunt ei pregătiţi să înfrunte şi astfel renunţă încă înainte de a începe. Aceleaşi citate nu vor scoate niciodată în evidenţă că atingerea unui obiectiv foarte înalt are nevoie de de timp, răbdare, muncă, determinare, focus şi multe alte lucruri. De multe ori, citatele motivaţionale induc impresia că visele măreţe se pot îndeplini peste noapte”, explică psihologul Andra Tănăsescu.
 
2. Scad credibilitatea. “Atunci când vedem un mesaj venind de la persoane pe care le cunoaştem şi ştim că în realitate gândesc sau acţionează diferit faţă de ceea ce scriu, efectul acestor citate inspiraţionale este de a le scădea credibilitatea. Să luăm de exemplu o persoană care în scris promovează un regim alimentar sănătos. Pentru cei care nu cunosc acea persoană, poate fi inspiraţional. Însă, cineva care cunoaşte realitatea, să zicem că de fapt mănâncă 2 din 3 mese la fast food, atunci orice efect pozitiv pe care l-ar putea avea se anulează în mintea celui care citeşte. La fel se poate întâmpla şi în alte situaţii. Îşi construiesc o imagine pe care ceilalţi ajung să o perceapă ca fiind cea adevărată, însă în momentul în care se întâlnesc faţă în faţă realizează că stau de vorba cu o persoană total diferită. Aceasta poate acţiona ca o piedică în planul personal, în situaţiile în care caută să cunoască pe cineva, să formeze relaţii, cât şi în plan profesional. Postarea unor texte care transmit un tip de mesaj ce intră în conflict cu ceea ce este persoana în realitate duce la pierderea încrederii clienţilor (sau a cititorilor) în serviciile pe care le oferă acea persoană”, declară psihologul Andra Tănăsescu.
 
3. Creează „dependenţă”. “Tot mai multe persoane îşi încep ziua încurajându-se pe ei înşişi cu ajutorul acestor citate motivaţionale, deoarece au ajuns să depindă de ele. Nu este nimic rău în a căuta şi a te încărca în interior folosind ceva din exterior, însă atunci când sursa a tot ce facem este ceva din afara noastră, riscăm să pierdem contactul cu noi şi cu adevărata noastră esenţă, cu dorinţele noastre. Atunci când motivaţia şi energia vin doar din afară, atunci înseamnă ca depindem de ele pentru a putea funcţiona. Ori, dacă găsim şi activăm aceste resurse necesare din interiorul nostru, le avem mereu la îndemână şi suntem mereu pregătiţi pentru a face paşii necesari către ţelul nostru”, conchide psihologul Andra Tănăsescu.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase