Home » D:News » Urmele curenţilor de apă de pe Marte ar putea fi de fapt nisip

Urmele curenţilor de apă de pe Marte ar putea fi de fapt nisip

Urmele curenţilor de apă de pe Marte ar putea fi de fapt nisip
Publicat: 25.11.2017
De la descoperirea unor linii închise la culoare pe văile de pe Marte, în 2011, astronomii au considerat că acestea ar putea fi dovezi ale existenţei apei sub suprafaţa planetei. Dacă ar exista apă sub suprafaţa marţiană, aceasta ar permite dezvoltarea vieţii. Însă un studiu recent sugerează că aceste linii de pe versanţi sunt de fapt provocate de un alt fenomen.

Liniile închise la culoare ar putea fi rezultatul unei curgeri granulare de nisip şi praf, conform unui studiu publcat în jurnalul Nature Geoscience. CNN relatează că studiul are la bază observaţiile realizate cu ajutorul camerei  High Resolution Imaging Science Experiment, aflată pe sonda Mars Reconnaissance Orbiter. 

Încă din momentul în care au fost detectate, formaţiunile i-au intrigat pe cercetători. Majoritatea liniilor apar în perioada anotimpului călduros de pe Marte, anual. Acestea se regăsesc pe văile stâncoase de pe zonele întunecate ale planetei, la ecuator, în nord şi sud. Apariţia lor doar pe perioada unui anotimp a fost asociată infiltrării apei, însă cercetătorii nu au reuşit să explice modul în care aceste urme apar pe vâile cu o înclinaţie de 27 de grade. 

Un studiu recent sugerează că dacă apa ar fi produs acest fenomen, linile ar fi fost mult mai pronunţate. Specialiştii au descoperit recent că acestea sunt de fapt mici granule de nisip amplasate pe traiectoria aceluiaşi unghi. 

Desigur acest lucru nu infirmă existenţa apei pe Marte, susţin specialiştii. ”Există o multitudine de alte dovezi care susţin existenţa apei pe Marte. De exemplu există o cantitate mare de gheaţă la poli. Roverele au detectate mai multe zone în care ar fi existat apă în trecut,” a declarat Colin Dundas principalul autor din cadrul studiului. 

Deşi studiul pare să ofere răspunsul la unele dintre misterele privind dungile de pe văile marţiene, există alte aspecte la care specialiştii nu au reuşit să descopere răspunsul, precum motivul pentru care acestea apar doar pe anumite zone. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase