Home » D:News » România, cea mai mare rată din UE a mortalităţii evitabile prin asistenţă medicală în rândul femeilor

România, cea mai mare rată din UE a mortalităţii evitabile prin asistenţă medicală în rândul femeilor

România, cea mai mare rată din UE a mortalităţii evitabile prin asistenţă medicală în rândul femeilor
Publicat: 30.11.2017
În România, mortalitatea care ar fi putut fi evitată prin intervenţii corespunzătoare de asistenţă medicală este cea mai ridicată din UE pentru femei şi a treia cea mai ridicată pentru bărbaţi, după Letonia şi Lituania, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind starea de sănătate a României.
„Aproximativ 53 867 de decese au fost considerate ca fiind evitabile în 2014. Bolile cardiace ischemice au reprezentat 31,4 % din aceste decese evitabile prin asistenţă medicală. Alte cauze importante ale deceselor evitabile prin asistenţă medicală au fost boli cerebrovasculare (23 % din total) şi bolile hipertensive (12,9 % din total)”, se arată în raport.
 
Chiar dacă au scăzut în ultimii ani, în special în rândul persoanelor sub 65 de ani, România a avut întotdeauna printre cele mai mari niveluri de mortalitate cauzată de cancer de col uterin din întreaga UE.
 
„Acest lucru a fost atribuit unei lipse de depistare sistematică a bolilor şi gradului slab de acoperire. Spre exemplu, în 2014, 27 % dintre femeile cu vârsta între 20-69 de ani au raportat că au făcut testul de depistare a cancerului de col uterin în ultimii trei ani (EHIS). Calitatea slabă a practicilor de depistare a bolilor joacă, de asemenea, un rol”, potrivit documentului.
 
Citeşte continuarea în Gândul
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase