Home » D:News » GALERIE FOTO. Cercetătorii clujeni au realizat un studiu de amprentare izotopică a vinului pentru eliminarea falsurilor

GALERIE FOTO. Cercetătorii clujeni au realizat un studiu de amprentare izotopică a vinului pentru eliminarea falsurilor

GALERIE FOTO. Cercetătorii clujeni au realizat un studiu de amprentare izotopică a vinului pentru eliminarea falsurilor
Publicat: 09.12.2017
Cercetătorii clujeni derulează un proiect în valoare de 15 milioane de lei de amprentare izotopică a produselor agroalimentare, în special a vinurilor, cu scopul de a elimina falsurile de pe piaţă şi a certifica autenticitatea şi originea unui produs, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul proiectului “De la cercetare la transfer tehnologic în domeniul agroalimentar”, derulat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, Claudiu Filip, a declarat, joi, că prin amprentarea izotopică se certifică faptul că un vin este produs din strugurii crescuţi pe dealurile producătorului, nu în altă parte, iar la brânzeturi faptul că laptele folosit a fost colectat într-o anumită zonă, scrie Mediafax.

”Proiectul are scopul de a facilita interacţiunea dintre noi, cercetătorii, cu rezultatele noastre, care pot ajuta în mod direct companiile care doresc să se dezvolte pe baze de tehnologie, să lucrăm împreună pentru a transfera ceea ce putem noi face spre mediul economic. Am avut o întâlnire cu reprezentanţii companiilor din sectorul agro-alimentar, cum ar fi cel mai mare producător de vinuri din Transilvania, Jidvei, până la mici fermieri, procesatori pe domeniul lactatelor şi brânzeturilor, care doresc să se dezvolte pe baze ecologice şi unde cercetarea poate avea un cuvânt în a le certifica produsele. Noi utilizăm metode izotopice pentru amprentarea produselor, iar astfel certificăm originea, provenienţa şi regiunea geografică din care este materia primă sau produsul, pentru a împiedica etichetarea frauduloasă a vinului, de exemplu. Prin această amprentare izotopică putem certifica faptul că un vin este produs din strugurii crescuţi pe dealurile producătorului, nu în altă parte, iar la brânzeturi putem certifica faptul că laptele folosit a fost colectat într-o anumită zonă”, a spus Filip.

Galerie foto

vezi galeria
10 foto

Potrivit acestuia, cercetătorii clujeni îi pot ajuta pe producători şi din punctul de vedere al calităţii produselor agricole ecologice, care provin din soluri care nu au fost afectate de tratarea intensivă cu îngrăşăminte chimice.

Alina Magdaş, şef department în cadrul institutului clujean, a declarat, la rândul său, că în amprentarea izotopică este importantă baza de date care să aibă probe reprezentative, cu care se compară probele supuse controlului.

“Practic, fiecare plantă înmagazinează în ea amprenta locului în care aceasta a crescut, iar raportul izotopic pe care îl determinăm noi nu face aprecieri de calitate asupra unui strugure, de exemplu, ci va reflecta zona de origine a acestuia. Este principiul din spatele autentificării vinurilor prin metode izotopice. Metoda este recunoscută la nivelul UE, fiind ultima care certifică autenticitatea unui produs, un ADN al băuturilor, cu alte cuvinte. Scopul este de a elimina falsurile, această amprentare izotopică fiind aplicată produselor cu valoare comercială ridicată. Avantajul asupra vinului şi ţuicii este faptul că amprenta izotopică rămâne constantă în timp, dacă analizez un vin în acest an, şi îl analizez peste 10 ani, constat că amprenta izotopică rămâne neschimbată”, a explicat Magdaş.

Directorul complexului de vinificaţie Jidvei, Ioan Buia, a spus că intenţia sa este să se lucreze la cercetări care pot să identifice corect calitatea, soiul şi produsul folosit.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al producătorului de distilate Zetea, Silviu Zetea, a afirmat că prin analizele de laborator efectuate de cercetătorii clujeni se încearcă păstrarea identităţii produselor.

“O cercetare care nu se aplică este una doar cu valoare pentru cercetător. Legătura între cercetare şi aplicabilitatea a ceea ce rezultă din cercetare trebuie să fie dorită de toată lumea. În momentul în care noi facem o procesare prin distilare, apare amprenta produsului obţinut, iar această amprentă izotopică se raportează la produsul creat, aceasta fiind originea produsului. Este o nevoie a producătorului în a-şi proteja produsele dacă, la un moment dat, consideră că acestea pot fi copiate într-un anumit fel”, a spus Zetea.

Cercetătorii clujeni au posibilitatea în cadrul proiectului de a măsura, pintre altele, raportul izotopic din băuturi spirtoase pentru identificarea tipului de plantă care a stat la baza obţinerii distilatului – struguri, mere, pere, prune, orz, porumb sau trestie de zahăr, determinarea coloranţilor şi îndulcitorilor, iar în ceea ce priveşte produsele lactate sau din carne, se poate face amprentarea izotopică în vederea protejării unui brand, determinarea antibioticelor din lapte şi a activităţii antioxidante a iaurturilor.

Proiectul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj-Napoca este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, are o valoare de 15 milioane de lei şi se derulează pe o perioadă de 5 ani, în perioada 2016 – 2021.

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr: Menstruația afectează abilitățile cognitive ale femeilor
Mit sau adevăr: Menstruația afectează abilitățile cognitive ale femeilor
Populația Pământului, calculată greșit. Câți oameni ar exista de fapt în lume?
Populația Pământului, calculată greșit. Câți oameni ar exista de fapt în lume?
Mormântul unui faraon necunoscut, descoperit în necropola Muntelui Anubis
Mormântul unui faraon necunoscut, descoperit în necropola Muntelui Anubis
O explozie din Marele Nor al lui Magellan a fost de 100 de ori mai luminoasă decât Soarele
O explozie din Marele Nor al lui Magellan a fost de 100 de ori mai luminoasă decât Soarele
Lipidele din pielea nou-născuților pot prezice riscul de eczemă
Lipidele din pielea nou-născuților pot prezice riscul de eczemă
Au trecut 24 ani de când MIR, stația spațială a ruşilor, s-a prăbuşit în flăcări în ocean
Au trecut 24 ani de când MIR, stația spațială a ruşilor, s-a prăbuşit în flăcări în ocean
Google declară război jurnalismului și transmite că valoarea știrilor este „supraestimată”
Google declară război jurnalismului și transmite că valoarea știrilor este „supraestimată”
Prima femeie aleasă președinte al Comitetului Internațional Olimpic
Prima femeie aleasă președinte al Comitetului Internațional Olimpic
Cazurile de Parkinson s-ar putea dubla la nivel mondial până în 2050
Cazurile de Parkinson s-ar putea dubla la nivel mondial până în 2050
Prognoza actualizată pentru următoarele patru săptămâni. Unde va ploua?
Prognoza actualizată pentru următoarele patru săptămâni. Unde va ploua?
Nino Rota, un titan al cinematografiei mondiale
Nino Rota, un titan al cinematografiei mondiale
Arheologii au descoperit un centru de cult misterios în Grecia
Arheologii au descoperit un centru de cult misterios în Grecia
Energia întunecată ar putea evolua în Univers, au descoperit oamenii de știință
Energia întunecată ar putea evolua în Univers, au descoperit oamenii de știință
Cercetătorii ar fi descoperit cum să genereze electricitate din rotația Pământului
Cercetătorii ar fi descoperit cum să genereze electricitate din rotația Pământului
Păsările din Galapagos devin mai agresive din cauza zgomotului cauzat de trafic
Păsările din Galapagos devin mai agresive din cauza zgomotului cauzat de trafic
Bijuterii de acum două milenii au fost create folosind unelte sofisticate
Bijuterii de acum două milenii au fost create folosind unelte sofisticate
Boris Pasternak, autorul romanului monumental Doctor Jivago. Al doilea scriitor sovietic laureat al Premiului Nobel pentru Literatură
Boris Pasternak, autorul romanului monumental Doctor Jivago. Al doilea scriitor sovietic laureat al Premiului Nobel pentru ...
Christopher Plummer și Blestemul lui Von Trapp. Cum Sunetul Muzicii i-a modelat actorului o carieră de 50 de ani, în ciuda urii față de filmul care l-a făcut legendar
Christopher Plummer și Blestemul lui Von Trapp. Cum Sunetul Muzicii i-a modelat actorului o carieră de 50 de ani, în ciuda ...