Home » D:News » Sfatul dermatologului: cum să îndepărtezi în siguranţă tatuajele

Sfatul dermatologului: cum să îndepărtezi în siguranţă tatuajele

Sfatul dermatologului: cum să îndepărtezi în siguranţă tatuajele
Publicat: 23.02.2018
Tatuajele pot reprezenta o alegere, dar, de multe ori, una de moment. Motivele pentru care mulţi iau în calcul ştergerea unui tatuaj sunt diverse. Uneori poate fi o chestiune de gust şi ţine de înaintarea în vârstă, alteori, locul de muncă poate impune un anume cod intern. Cum metodele de îndepărtare a unui tatuaj au evoluat de-a lungul timpului, acestea sunt tot mai sigure pentru piele şi cât mai puţin invazive.

 Desigur, pentru cei nesiguri de decizie, există varianta tatuajelor temporare (care nu implică aparatul de tatuat) sau semi-permanente (tuşul ţine între 3 şi 5 ani). Însă, din fericire, şi pentru persoanele care au zis un „DA” categoric tatuajelor, iar acum regretă decizia luată, există o soluţie: îndepărtarea acestora cu laserul.

Laserul poate fi o soluţie

Primele metode de îndepărtare a tatuajelor sunt consemnate încă din Antichitate şi presupuneau abraziunea pielii cu materiale precum şmirghelul. Însă prima metodă modernă i se atribuie medicului dermatolog Leon Goldman, în 1967. Acesta s-a folosit de aburi fierbinţi pentru a elimina tuşul din piele, însă metoda s-a soldat cu câteva cicatrici. Două decenii mai târziu, tehnica lui Goldman a fost îmbunătăţită. Atunci a intrat în scenă laserul, o  tehnologie modernă, care permitea îndepărtarea tatuajului fără a lăsa urme pe piele.

„În prezent, Nd:YAG Q- Switch Laser poate fi folosit la îndepărtarea tatuajelor. Aparatul emite lungimi de undă specifice fiecarei culori. Astfel, îndepărtează eficient tatuajele colorate în roşu, maro, verde şi alte nuanţe. Pigmentul absoarbe lumina laser şi se descompune în mici fragmente, care sunt apoi eliminate de organism. Pacientul va observa cum intensitatea culorilor tatuajului se va reduce progresiv”, precizează Dr. dermatolog Florentina Zaharia pentru Ce se întâmplă, doctore?

Laserul îndepărtează eficient toate tipurile de tatuaje corporale sau faciale, inclusiv pe acelea de la nivelul sprâncenelor, buzelor sau ochilor, cu un risc minor de cicatrici. În plus, acesta  elimină eficient petele pigmentare ce apar odată cu inaintarea în vârstă, pistruii, hiperpigmentarea datorată sarcinii (melasma), semnele din naştere sau nevul Ota.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase