Home » D:News » Cum îţi afectează smartphone-ul creierul. Avertismentele cercetătorilor sunt îngrijorătoare

Cum îţi afectează smartphone-ul creierul. Avertismentele cercetătorilor sunt îngrijorătoare

03.18.2018
În decursul zilei, suntem „invadaţi” de întreruperile şi alertele generate de dispozitivele noastre mobile. Sunetul alarmei de trezire, cel al e-mail-urilor care „intră” în cutiile poştale virtuale, notificările de la colegi, de la prieteni îndepărtaţi, toate aceste elemente folosesc un tip de comunicare „fără suflet”. Asemenea întreruperi ar putea părea raţionale: vrem ca tehnologia să ne ajute, în încercarea noastră de a ne face ordine în vieţile aglomerate, să ne asigure că nu pierdem nimic important.

Dar corpurile noastre au o altă părere, scrie Business Insider: aceste alerte constante stresează hormonii, încurajează o ripostă biologică de genul „luptă sau fugi”, inima ne bate mai tare, respirăm greu, transpirăm, ni se contractă muşchii. Acesta este răspunsul la pericol, nu la un simplu SMS sau mesaj din partea unui coleg.

 

Pur şi simplu nu suntem „croiţi” să trăim aşa. Aplicaţiile noastre profită de nevoile noastre imediate, pentru siguranţă şi interacţiune socială şi cercetătorii au început să analizeze efectele negative. 89% dintre studenţi spun că simt „vibraţiile-fantomă” ale telefoanelor şi îşi imaginează că dispozitivele îi avertizează.

 

86% dintre americani spun că îşi verifică constant e-mail-ul şi conturile de socializare şi că această activitate este stresantă. Endocrinologul Robert Lustig spune că notificările telefoanelor „antrenează” creierul să fie într-o stare constantă de stres şi teamă. Astfel, cortexul prefrontal, cel care se ocupă în general cu funcţia cognitivă, începe să o ia razna, se „închide”.

 

„Faci lucruri nesăbuite”, spune Lustig. „Acestea îţi vor face probleme”.

 

Creierul tău nu poate executa simultan două „comenzi”

 

Cercetătorii cunosc de ani buni ceea ce oamenii refuză să recunoască: nu putem executa mai multe activităţi în acelaşi timp. Acest lucru este valabil pentru 97,5% din populaţia globului. Ceilalţi 2,5% au capacităţi extraordinare, deoarece pot face mai multe lucruri deodată. Pot conduce în timp ce vorbesc la telefon, fără să îşi piardă concentrarea asupra schimbătorului de viteze.

 

Motivul pentru care plăcerea dependentă nu rezonează cu adevărata fericire

 

 

Citeşte continuarea pe Gândul