Home » D:News » Cum să păstrăm şi să preparăm alimentele pe perioada verii

Cum să păstrăm şi să preparăm alimentele pe perioada verii

Cum să păstrăm şi să preparăm alimentele pe perioada verii
Publicat: 03.06.2018
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă populaţiei ca în perioadele cu temperaturi ridicate să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

ANSVSA le recomandă consumatorilor:

– să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;
– cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C;
– să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
– să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
– produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
– să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
– să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Autoritatea menţionează că în perioada următoare inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguraţa Alimentelor judeţene se vor asigura că agenţii economici vor respecta:

– evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;
– condiţiile de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte);
– măsurile privind confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării;
– asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul transportului;
– interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Suedia va atinge noua țintă de cheltuieli NATO de 5% din PIB
Suedia va atinge noua țintă de cheltuieli NATO de 5% din PIB
Un mister vechi de aproape 700 de ani, în sfârșit rezolvat
Un mister vechi de aproape 700 de ani, în sfârșit rezolvat
Noi orașe mayașe antice, descoperite în Guatemala. Arheologii au găsit inclusiv un „complex astronomic”
Noi orașe mayașe antice, descoperite în Guatemala. Arheologii au găsit inclusiv un „complex astronomic”
Un jet cu viteză superluminică, detectat într-o galaxie din Carul Mare
Un jet cu viteză superluminică, detectat într-o galaxie din Carul Mare
Ce sunt mărgelele portocalii găsite pe Lună?
Ce sunt mărgelele portocalii găsite pe Lună?
Peștii suferă „10 minute de durere intensă” înainte de a muri în timpul pescuitului comercial
Peștii suferă „10 minute de durere intensă” înainte de a muri în timpul pescuitului comercial
O fosilă de pterozaur unică, veche de 90 de milioane de ani, a fost descoperită în Japonia
O fosilă de pterozaur unică, veche de 90 de milioane de ani, a fost descoperită în Japonia
Rebeliunea secretă a Teosofiei: cum viziunea unui mistic din secolul al XIX-lea a alimentat revoluțiile spirituale de astăzi
Rebeliunea secretă a Teosofiei: cum viziunea unui mistic din secolul al XIX-lea a alimentat revoluțiile spirituale de astăzi
Helena Blavatsky: nobilă, nomadă și profetă a teosofiei
Helena Blavatsky: nobilă, nomadă și profetă a teosofiei
Ar putea fi forța musculară secretul longevității?
Ar putea fi forța musculară secretul longevității?
Ce beneficii poate oferi cu adevărat psihoterapia profundă?
Ce beneficii poate oferi cu adevărat psihoterapia profundă?
Ce au găsit cercetătorii într-o groapă de gunoi antică în orașul roman Pollentia
Ce au găsit cercetătorii într-o groapă de gunoi antică în orașul roman Pollentia
Sondele Voyager s-au „lovit” de un „zid” fierbinte la marginea Sistemului Solar
Sondele Voyager s-au „lovit” de un „zid” fierbinte la marginea Sistemului Solar
Cum a scăpat cu viață singurul supraviețuitor al accidentului aviatic din India?
Cum a scăpat cu viață singurul supraviețuitor al accidentului aviatic din India?
Şantierul Damen de la Galaţi va fi „una dintre cele mai importante baze de producție navală militară din Europa”
Şantierul Damen de la Galaţi va fi „una dintre cele mai importante baze de producție navală militară din Europa”
Coreea de Nord a relansat distrugătorul avariat. Anunțul făcut de Kim Jong Un
Coreea de Nord a relansat distrugătorul avariat. Anunțul făcut de Kim Jong Un
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
Cercetătorii nu se așteptau! Cât de mult a crescut consumul de alcool și droguri la locul de muncă?
Cercetătorii nu se așteptau! Cât de mult a crescut consumul de alcool și droguri la locul de muncă?