Home » D:News » Cauzele depresiei sezoniere. Cum le putem trata

Cauzele depresiei sezoniere. Cum le putem trata

09.24.2018
Cauzele depresiei sezoniere. Cum le putem trata
Aproximativ 1 din 10 adulţi sunt afectaţi anual de depresie – aproape de două ori mai multe femei decât bărbaţi. Depresia poate să apară oricând, dar s-a observat o mai mare incidenţă a cazurilor toamna şi iarna. Episoadele depresive care survin cu tipar sezonier se caracterizează adesea prin hipersomnie, poftă de dulce, mâncat excesiv, lipsă de energie. Valeria Vîrlan, psihoterapeut integrativ, prezintă depresia sezonieră pe înţelesul tuturor.
Ce se întâmplă doctore: Ce este tulburarea bipolară şi care sunt simptomele ce pot da de gol această afecţiune?
Gabriella Bondoc: Tulburarea bipolară (fosta tulburare maniaco-depresivă) este o afecţiune psihică frecventă şi presupune dificultăţi în capacitatea creierului de a regla starea de spirit sau dispoziţia. Din această cauză, persoana afectată poate avea perioade de timp în care este extrem de trist sau fără energie (denumite episoade depresive) şi perioade în care este inadecvat de energizat, vesel, euforic  sau nervos, pe care le denumim episoade maniacale. Practic există o zonă din creier care are rolul unui adevărat „barometru” al dispoziţiei, similar termostatului: păstrează stările emoţionale în limite constante şi ne ajută să ne revenim la normal din stările fireşti de tristeţe, stres sau bucurie, prin reglarea substanţelor chimice din creier numite neurotransmiţători. Oamenii  care suferă de CSÎD: Există diferenţe între a te simţi deprimat şi depresie în sine?
Psihoterapeut Valeria Vîrlan: Este necesară o diferenţiere între depresie şi a te simţi deprimat. Depresia este o afecţiune medicală serioasă ce poate influenţa în mod negativ starea, gândirea, comportamentul şi calitatea vieţii. Se poate manifesta prin diverse simptome, cele mai frecvent întâlnite fiind un sentiment profund de tristeţe, pierderea sensului şi înţelesului asupra vieţii şi pierderea marcantă a interesului faţă de orice fel de activităţi, modificări ale poftei de mâncare ce duc la pierdere sau creştere în greutate,
pierderea energiei, oboseală acută, pierderea interesului pentru activităţi care înainte produceau plăcere. La pacienţii cu depresie se mai înregistrează şi sentimente de inutilitate şi vid interior, anxietate, iritabilitate, insomnie sau somn prelungit, sentimentul de lipsă de valoare, precum şi sentimente accentuate sau inadecvate de vină şi se poate ajunge chiar la gânduri de moarte sau suicid.
 
Depresia sezonieră: cauze
CSÎD: De ce apare depresia sezonieră? 
Psihoterapeut Valeria Vîrlan:  Fiecare schimbare de anotimp are un impact mai mare sau mai mic asupra noastră. Epuizarea psihică şi fizică, starea de nelinişte şi anxietatea pot deveni acute odată cu venirea toamnei, concretizându-se în ceea ce numim “depresie sezonieră“. Cu atât mai mult venirea iernii, când zilele sunt mai scurte şi temperaturile scăzute, contribuie la disconfortul fizic şi psihic. Evident, nu toţi dintre noi vor resimţi la fel schimbarea anotimpului.
 
CSÎD: Cine sunt persoanele predispuse să dezvolte depresie sezonieră?
Psihoterapeut Valeria Vîrlan: În funcţie de contextul de viaţă prezent, de interese, de gradul de echilibru şi armonie din viaţa profesională şi personală, oamenii pot fi mai mult sau mai puţin influentaţi de astfel de schimbări. Totuşi, pentru cei care trec printr-o perioadă mai sensibilă, lipsa soarelui, frigul, uscarea naturii favorizează trăirile negative şi sentimentul de încheiere, de sfârşit. Graniţa ce separă persoanele echilibrate din punct de vedere psihic, dar cu un grad crescut de sensibilitate, de cele care prezintă tulburări afective este extrem de fluidă.
 
Continuarea pe CSID